ГЕРБ предложиха великденски добавки към пенсиите, Асен Василев – против

България отблизо
Министърът на финансите в оставка Асен Василев заяви, че неговата позиция е за трайно увеличение на пенсиите, като се обяви против „еднократните помощи“. И призова депутатите „да не се заиграват с популизма, а да направят правилното“.

„Предизборното даване на добавки е изключително порочна практика, която дели пенсионерите на групи. Това ще остави над 75% от българските пенсионери без добавки. При 527 лв. пенсия няма да получи добавка, ако е с 4 лв. по-ниска ще получи 75 лв. добавка. Тук се пита защо делим пенсионерите, вместо трайно да увеличаваме пенсиите им. Безпринципното раздаване на пари, без да са финансирани в бюджета, е изключително порочна практика, за да се държат пенсиите ниски. Ние искаме да се увеличават“, коментира той на брифинг.

 

Той няколко пъти даде пример, че сега добавка ще има само за 20-25% от пенсионерите, а на всички останали се казва: „Вие сте богат пенсионер и не ви се полага“.

 

 

Василев направи и припомка за това как са се движили пенсиите през годините.  „През 2009 г. средната пенсия е 288 лв., през 2020 г. достига 382 лв., увеличение с под 10 лв. на година. 2023 г. средната пенсия достигна 788 лв., повече от двойно на средната за 2020 г. От 1 юли е заложена в Закона за бюджета и този на НОИ да достигне 883 лв., което е почти 100% увеличение за всички пенсионери, а не 75 лв. еднократно предизборна добавка“, обясни министърът.

По-рано ГЕРБ-СДС предложиха пенсионерите под прага на бедност да получат добавка от 75 лв. за великденските празници. На съвместен брифинг представители на двете политически формации коментираха, че ще предложат промени в бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО). Справка показа, че те вече са входирани в парламента.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *