ГЕРБ разобличи Петков в грандиозна лъжа: Застрашена е националната ни сигурност

България отблизо

 

ГЕРБ дава брифинг, за да осветли нови разкрития по повод сагата с „Джемкорп“ (Gemcorp). В него участват Десислава Трифонова, Делян Добрев, Тома Биков и Даниел Митов. Лидерът на партията Бойко Борисов също е в залата, но не участва в представянето.

 

От ГЕРБ разкриха, че меморандумът не е прекратен.

„Самата офшорка не фигурира в документа. Далаверата е за 1 милиард долара, като всичките ни енергийни мощности са изтъргувани. Кирил Петков е крил три месеца договора в кабинета си. Кирил Петков се е надявал да се върне на власт и да продължи.

Едва на 20 юли на основание на доклад на ДАНС взимат решение, че този меморандум ще се прекратява, но това не се случва. В изслушване на Александър Николов казва, че той е прекратен към 23 юли тази година. Тази фирма не съществува в данните на министерството на икономиката. Министърът вместо да прекрати едностранно този меморандум, изпраща по мейл до компанията да правят двустранни срещи, за да уредят взаимоотношенията си, ако Джемкорп някога се съгласи“, съобщи Трифонова.

„Смятаме, че има заплаха за националната сигурност и затова ще пуснем сигнал до ДАНС и МВР във връзка с Джемкорп“, включи се Делян Добрев.

„Ще пуснем сигнал и до главна дирекция конкуренция на ЕК и Главна дирекция енергетика на ЕК. Някой бъркат, че това, което се е случило с Джемкорп е „ин-аус“ процедура. Това тук е много по-лошо. Не е държавата да възложи на държавата. А държавата да възложи на една фирма, свързана с руски олигарси“, каза още Добрев.

Оперативните съвещания били без протоколи„, каза Делян Добрев. Под документа стои подписът на премиера Кирил Петков. Не е изключено да са унищожени документите за газа.

Нарушен е договорът за енергийните помощи. Има арбитраж в Париж за газа. Добре, че не останаха още 6 месеца, защото и енергетика нямаше да остане. До Главна дирекция „Енергетика“ на ЕК ще бъде пуснат сигнал по случая“, каза Добрев.

„По същество държавата възлага поръчки на частни фирми, свързани с Путиновите олигарси“, каза Добрев.

Тома Биков заяви , че призовава „служебното правителство да представи всички документи, с които разполага, за да се стига не само до истината, но и да се стигне до истински резултати по отношение на тези далавери и хората, които са ги извършили“.

По думите му от ГЕРБ проверяват и други министри от правителството на Петков.

„Само ще ви анонсирам, че следващия път ще си поговорим за министерството на околната среда“, каза още той.

Делян Добрев припомни, че с Радомир Чолаков са сезирали отговорните служби за газа. Едва тази седмица е станало ясно обаче, че меморандумът с Джемкорп не е прекратен.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *