Гешев с апломб: Червената линия е премината, защото протестиращите атакуваха върховенството на закона!

България отблизо

„Достигната е червената линия. А тя е застрашено върховенство на правото, неделима част от което е независимостта на българската прокуратура, като неделима част от българската съдебна власт”.

Това заяви главният прокурор Иван Гешев пред 700 прокурори и следователи в резиденция „Бояна”.

„Наричат ни мафия, защото по уведомление на Прокуратурата са замразени над 3 млрд. лв. и то без последните медийно известни случаи от началото на годината. Защото спряхме процеса България да се превърне в бунище, спряхме горенето на опасни отпадъци и заравянето им в нашата земя, с което някои печелиха милиони с цената и здравето на всички останали българи, защото арестувахме наркопласьори, които тровеха децата ни и закрилящи ги служители от най-високите нива на правоохранителната система”, отчете Гешев.

„Мафия сме, защото показахме, че няма да допуснем двойни стандарти, защото решихме проблема с телефонните измами и намалихме кражбите и грабежите с над 20%, за първите 5 месеца от началото на годината, защото направихме така, че хората да живеят без страх, че ще бъдат откраднати спестяванията им или ще бъдат убити или изнасилени в къщите си”.

„Защото за пръв път след демократичните промени от 1989 г. повдигнахме обвинение на действащ министър и зам.-министър от действащо правителство и на още куп дребни виновници от различни нива на държавната йерархия, защото в Съда бяха внесени дела срещу лица, които се укриват и мислят, че законът за тях не важи, а се отнася само за социално слабите, които те наричат простолюдие. Това е причината да сме лоши за лошите. Това означава, че сме добри за българските граждани и общество – за тези, които ни плащат заплатите и това е единственото важно”, подчерта Гешев.

„Искам да благодаря на всички, които успяха да дойдат, както и на тези, които в момента са на работните си места, защото Прокуратурата не може и няма да спре да работи. Колегите ми са отдали целия си живот за работа като прокурори и следователи на тази трудна професия. Те са отдали живота си в служба на българските граждани в борбата с престъпността, плащайки цената за това. Цената са атаки от всякакъв характер и обиди – цена, която плащат и нашите семейства. Ще ви кажа защо ние сме мафия. Мафията сме, защото внесохме в тъмнината светлина с дела, а не с думи”, каза Гешев.

„Това означава, че си вършим добре работата и уплашихме тези, които не искат законът да е еднакъв за всички и да не се прилага за хора с пари, възможности и влияние. „Нормални“ при всичко това са политическите атаки и опитите да бъде унищожена Българската прокуратура, макар и под прикритието за борба за демокрация. Пътят към Ада винаги е постлан с добри намерения. Всички ние сме тук, защото е достигната червената линия – застрашено е върховенството на правото, неделима част от което е независимостта на Българската прокуратура като част от Съдебната власт”, посочи главният прокурор.

„Тук сме и за да кажем, че ние прокурорите, следователите и съдебните прокурори може да вървим бавно, но никога не вървим назад. За мен е чест да съм част от вас и да съм ваш главен прокурор и главен прокурор на Република България”, допълни Гешев.

Независимостта е нашата защита от политически натиск, посочи преди това говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *