Голям скандал: Турският външен министър отказа прегръдка на Блинкен, обидил му се заради…

Свят

Истински дипломатически скандал се появи на международната сцена. В центъра му са външният министър на Турция – Хакан Фидан и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Неучтивост от страна на американеца му подложи подобен акт от ответната страна.

 

Турският външен министър Хакан Фидан отказа да прегърне Блинкен заради неучтивост по-рано през деня.

Преговорите между двамата се проведоха в понеделник в турската столица. В медиите в Анкара и в социалните мрежи обаче най-широко обсъждани са кадрите, на които се вижда как след силно ръкостискане Блинкен се опитва да прегърна Фидан, правейки крачка към него. В този момент обаче турският министър отстъпва и продължава просто да стиска ръката на държавния секретар.

Случката обаче има и предистория:

„Когато колата на Блинкен се приближи до сградата на министерството на външните работи на Турция, Хакан Фидан излезе и застана до вратата на зданието, за да посрещне американеца, както принципно се процедира с всеки гостуващ министър.

По това време обаче Блинкен не се появил, защото говорил по телефона. Тогава Фидан се върнал в сградата, а по-късно отхвърли опита за любезност на държавния секретар“, пише в пресата в страната.

По-рано турски медии обърнаха внимание на отсъствието на високопоставени лица сред тези, които се срещнаха с държавния секретар Бликен в Анкара.

Из социалните мрежи се въртят много укорителни мнения на потребители към Блинкен. По думите на юзърите той е получил „това, което заслужава“.

Вестник Hurriyet отбелязва, че американският дипломат е получил хладен прием, тъй като никой от висшето ръководство на Турция не го е посрещнало на летището. При пристигането си Блинкен бе поздравен само от заместник-началника на провинция Анкара.

Изданието Yeni Safak на свой ред обръща внимание на протоколната снимка на двамата дипломати. На нея ясно се вижда, че до Блинкен е поставена фигура от стъкло и метал, на която е изобразена джамията Ал Акса, полумесец и звезда.

Разговорите между Хакан и Блинкен продължиха над два и половина часа, а след приключването им двамата не направиха изявления пред медиите.

Източник: БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *