Горанов изплака жално: Трябва да ограничим правомощията на президента, защото ни критикува!!

България отблизо

Финансовият министър Владислав Горанов даде заявка за промяна на Конституцията и ограничаване правомощията на президента за съставяне на служебен кабинет.

Тезата си Горанов разви в предаването „Панорама“ по Българската национална телевизия.

Той обоснова идеята си с изкушенията, които оставали у президентството да участва по този начин в изпълнителната власт, и съответно, да дава оценка на изпълнителната власт. Според Горанов това е едно смесване на властите, което не дава добри резултати.

В такова изкушение бил изпаднал и настоящият държавен глава и то още в началото на мандата си, защото по стечение на обстоятелствата, Бойко Борисов решил да заложи на карта мандата на второто си правителство и след загубата на миналите президентските избори да подаде оставка.

Именно докосването до това изкушение в началото на мандата на Румен Радев, давало в момента тласък на постоянните критики и опити за вмешателство в дейността на правителството, включително и нещо като сваляне на доверието, на което сме станали свидетели преди дни. А ГЕРБ бил избрал пътя на работата, допълни Горанов, цитиран от news.bg.

Чии обаче да са правомощията за съставяне на служебно правителство при предсрочни избори и разпускане на парламента, ако не са на президента, Владислав Горанов не посочи.

А може би на Горанов му се иска изпълнителната власт да е напълно безконтролна. Никой да не критикува, и всички да викат „осанна“. Само че така не става. Ако иска безконтролна власт трябва да отиде някъде другаде. В африканските джунгли, например. Но то май и там вече почти няма такава „благинка“.

Може би иска, със съставянето на служебно правителство да се захване „работягата“ Борисов, който толкова много работи, че не му остава време да чуе гласа на народа. А народът иска референдум по въпроса за евентуално влизане в еврозоната. Вместо референдум, обаче, Борисов и Горанов го занимават със своите измишльотини за промяна на Конституцията и фантазии за вечно управление.

А може би, тази дейност трябва да се даде на главния прокурор. Той така и така, се е захванал да вкара всички престъпници в затвора, защо да не го направи и с политиците, особено тези, които не са удобни на Вожда и неговите калинки. Творческият „гений“ на ГЕРБ е всеизвестен. Те завладяха трите власти, дописаха Избирателния кодекс и направиха всичко възможно, за да останат на власт вечно. Сега искат и служебното правителство да се съставя от тях. Еее, стига толкова! Дори наглостта трябва да има граници.

То май, освен наглост, нищо друго не им е останало. Понеже не могат да се оправят с кризите, които непрекъснато гърмят – водна, боклучава, здравна и т.н. И със справедливото искане на народа за референдуми по най-важните за обществото въпроси, на първо място за ликвидирането на лева.

И, както се очертава, точно това ще ги събори от власт. Понеже търпението на хората, както предричаха политолози и социолози, свършва. И започва денят на гнева.

Автор Иво Македонски, istinata.net    

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *