Гръмна нов скандал с образованието ни, този път се намеси и ДАНС

България отблизо

Нов образователен скандал се развихря у нас. След като преди време стана ясно, че искат да забранят стихотворението „Аз съм българче“ на Иван Вазов, то сега от Министерството на образованието и науката (МОН) заявиха, че са сезирали ДАНС и Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) за продажбата на най-голямата частна онлайн образователна платформа в България – „Школо.бг“ – на британска компания. Това съобщиха от пресцентъра на министерството.

 

„МОН не е било информирано по никакъв начин за продажбата на „Школо“ на чужда компания. След публикуване на информация в медиите институцията сезира ДАНС и Комисията за защита на личните данни за проверка на случая“, гласи информацията.

Преди два дни от компанията съобщиха, че Джунипър Едюкейшън (Junip er Education), най-големият доставчик на образователен софтуер и услуги във Великобритания, е обявил придобиването на „Школо ООД“. От българската компания посочиха, че работят с над 1700 образователни институции у нас.

МОН към момента няма договорни отношения с „Школо“, но много от българските училища са техен клиент, уточняват от министерството.

„С цел защита на тези образователни институции министерството ще предприеме всички действия за разясняване на случая. Вече е изпратено и писмо до компанията с искане незабавно да предостави цялата налична информация, а заедно с това са сезирани и компетентните органи.

Случаят е показателен, че е целесъобразно използването на услугата електронен дневник към държавната система – НЕИСПУО (https://oidc.mon.bg/interaction/rlaXACzCI8CWARQHE5xk6). Към момента над 830 образователни институции работят с нея“, подчертават от образователното министерство.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *