Гръмна скандал! Замесени са Лена Бориславова, Асен Василев и доноси

България отблизо

Началникът на кабинета Лена Бориславова е издала на народни представители и отделни репортери вицепремиера Асен Василев за БГ „Магнитски“. Това признали пред „Труд“ депутати от ПП, които провели собствено разследване в парламента как документът се оказал в медиите.

Народните представители допуснали, че Бориславова се почувствала обидена заради визитата при папата в навечерието на 24 май, когато Кирил Петков бе придружен от съпругата си Линда, която пък лично била качена на правителствения самолет в последния момент от самия Асен Василев.

 

Законопроектът, наречен „Закон за мерки за превенция и защита на националната сигурност от рискове за икономическата и финансовата система на държавата“, скандализира депутати от управляващата коалиция и от опозицията. Нито от БСП, нито от ИТН, а в последствие и от правосъдното министерство излязоха положителни оценки за текстовете в проекта.

Първоначално, Асен Василев не се ангажира с авторство на скандалните алинеи, а по-късно призна, че има „работна група, която включва представители на правосъдното министерство, министерство на финансите, МВнР, ДАНС и редица институции“, тъй като в българското законодателство имало „дупка“.

От “Труд” посочват, че разполагат и с протокола на Съвета по финансова стабилност от 18.05.2022 г., от който ясно се вижда, че Асен Василев е първи споменат от присъствалите и взели решение за работа по въпросния закон “в най-кратки срокове в рамките на май 2022 г. с цел неговото спешно и приоритетно внасяне и разглеждане в Народното събрание”.

Депутати от управляващите са притеснени от напрежението между Бориславова и Василев, тъй като Кирил Петков трудно успявал да балансира между двамата в създалата се ситуация. А оформянето на два лагера в парламентарната група “Продължаваме промяната” е повече от сигурно. Самата Бориславова има авторитет сред депутати от ПП и се приема добре в ДБ и БСП, за разлика от Асен Василев.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *