Гуцанов: Денков разпъна чадър над областния управител на София – разрушиха паметник незаконно, действия няма

България отблизо

„Разрушаването на Паметника на Съветската армия беше извършено напълно незаконно, но все още няма предприети действия срещу Областната управа. Излиза, че премиерът прави чадър над областния управител на София Вяра Тодева, която извършва незаконни действия”. Това заяви народният представител от „БСП за България” Борислав Гуцанов в предаването „Офанзива” на Nova news.

„Ние сме българи и трябва да пазим нашата история. И не трябва да има раwзделение. Защото, ако ще виним някой, затова, че е страстен почитател на Русия, по същия начин можем да обвиняваме и народни представители, които по слугинажки начин се държат в Народното събрание и обслужват американски компании”, заяви социалистът в отговор на въпросите на водещия и излагайки поредица от исторически факти.

 

В подкрепа на аргументите си, че историята трябва да се пази такава, каквато е, Борислав Гуцанов даде пример с Виетнам и мавзолея на Хошимин, където се е поклонила българската делегация, водена от председателя на НС Росен Желязков. „Там също има паметник на Ленин, който никой не иска да премахва като част от историята на тази страна. В центъра на Виена има Паметник на Съветската армия. На идентичния паметник в Берлин пише: „Наведете глави, защото тук спят героите на Съветската армия, благодарение на които ние живеем щастливо”, заяви социалистът, представяйки аргументи и заключи: „Ако унищожаваме нашата история – няма да имаме и бъдеще”.

Народният представител от „БСП за България” окачестви като поредно предателство на това управление да се стигне дотам, че в последните седмици България да започне да внася електроенергия, при положение, че досега е била износител.

„Нормално ли е в да се говори, че „Белене” е много скъп проект и не трябва да се реализира, защото струва 5 млрд. евро, в един момент този проект да се закрие от това национално-предателско управление и да се отварят 7 и 8 блок на „Козлодуй”, които струват 30 млрд. долара. Как ви се струва – 5 млрд евро срещу 30 млрд долара? Защото, едното е руска технология, а другото е американска технология”, реагира Борислав Гуцанов.

В разговора за предстоящата подготовка на БСП за евроизборите организационният секретар на БСП заяви: „Ние сме, може би, единствената партия, която е класически тип партия, не е командно-административен тип, на еднолично управление, спазваме един сериозен вътрешнопартиен живот. Неслучайно, сме на 130 години. До април по нашите партийни правила листата с кандидатите ни за евродепутати ще бъде утвърдена”.

„Нека да видим каква оценка ще дадат нашите структури на досегашните евродепутати, защото има доста разминавания с тях. Аз моята оценка на настоящи или бивши другари ще я дам в органите на партията – не очаквайте да направя това в телевизионно студио”, заяви Борислав Гуцанов в отговор на въпрос на водещия за конкретни имена.

„Очаквам обаче евролистата да бъде коренно различна от тази в момента, защото има много разминавания между това, което се коментираше в Европа и тук, в България”, добави социалистът.

За 3 март и има ли опасност събираните за националния празник подписи да се използват за партия: „Имаше заиграване в тази посока. Но, смятам, че ключова роля изиграхме от БСП, парламентарната група дадохме сериозна битка в Народното събрание, така че 3 март да не отпадне като национален празник, влизайки като текст за промяна в Конституцията”.

В разговора за ротацията Борислав Гуцанов заяви, че кабинет на Габриел или на Денков са двете страни на една и съща монета. „Колкото по-бързо този кабинет и това срамно управление на България си отиде, опасно за страната ни и за националната сигурност си отидат – толкова по-добре”, заяви социалистът.

Той бе категоричен, че двоен аршин за „Лукойл” не трябва да има – това, което трябва като данъци, такси, акцизи, трябва да се плати. „Но не значи, че трябва да се оказва политически натиск – през НС и през различни закони”, коментира Борислав Гуцанов като уточни, че говори за дерогацията.

„Може ли ЕК да ни дава дерогация до края на октомври т.г., а това управляващо мнозинство с Борисов, ДПС, с ПП да подпишат колкото може по-бързо да стане тази дерогация? А откъде ще дойде петролът? Ако имахме „Бургас Александрупулис” – така, както БСП искахме преди години, с реверсивна връзка – да. Но сега? Откъде ще дойдат доставките? През Босфора те не могат да минат. Е, да спрем „Нефтохим” да работи, за да може някой да си прави корупционните сделки и да си вкарва горива по начин, по който се нагледахме през последните 25-30 години ли? Това е предателство спрямо българския национален интерес”, коментира Гуцанов.

В отговор на въпроса дали в България трябва да бъдат разположени противовъздушни и противокорабни ракетни комплекси, народният представител от „БСП за България” бе категоричен:

„Трябва да има – въпросът е български или на чужди войски. Защото, това, което прави Тагарев е абсурдно. Дори по времето на Студената война, когато има Варшавски договор в България няма съветски войски. Но, аз се надявам, че този министър няма да го има след ротацията”.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *