Гърция взема руски газ, договаря се с Газпром

Свят

Гръцката държавна газова компания ДЕПА преговаря с „Газпром“ за доставка на руски газ за следващата година. Това съобщи гръцкият портал „Икономикос тахидромос“.

Гръцкият министър на енергетиката и екологията Теодорос Скилакакис потвърди тази информацията. Двете компании преговарят за цената и уточняват покупката при т.нар. условие „take or pay“, за заплащане на глоби за уговорени, но невзети количества от гръцката страна. Това условие влиза в сила, понеже на Гърция и трябва дългосрочен договор, за да има ниска цена на руския природен газ.

Затова сега се преговаря, за да се постигне по-дългосрочен договор за доставка на природен газ, при по-ниски цени за гръцките потребители.

„Европа, която намали драстично количествата руски газ от 40% на 9% сега си пати от големия скок на цените не само на енергоносителите, но и на всички хранителни продукти, черна и бяла техника и всичко останало.

Почти всички икономисти определят този скок на цените като убийствен за икономиките на европейските страни, но Гърция пак се измъкна, защото там политиците действат в синхрон, когато става дума за националните интереси на страната.

Положението в Гърция е по-различно“, каза Скилакакис, но отказа да съобщи точният дял на руския газ на „Газпром“ в потреблението на страната.

„Икономикос тахидромос“ твърди, че през тази година руският газ, който пристига през „Турски поток“ и по морските пътища, представлява 40% от общия внос на „синьо гориво“ в Гърция. „Но, според някой непотвърдени данни, този процент значително се е увеличил и е достигнал 60%“, пише още изданието.

Теодорос Скилакакис изрично подчерта, че въведените транзитни такси от България не влияят върху договора между ДЕПА и „Газпром“. Той отказа да отговори на въпроса дали е възможно спиране на доставките на руски газ за Гърция.

Източник Днес.бг

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *