Гърция ритна Брюксел на платното: Няма да ограничаваме потреблението на газ! Испания и Португалия също не искат!

Свят
Правителството на Гърция не одобрява предложението на Европейския съюз за доброволно намаляване на потреблението на газ с 15% от следващия месец, за да се смекчи евентуалното спиране на доставките от Русия.

Това заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис. В сряда Европейската комисия поиска от държавите членки да намалят потреблението на газ през следващите месеци, за да избегнат големи смущения в промишлеността през следващата зима.

 

„Правителството не е съгласно по принцип с предложението на Комисията за 15% намаление на потреблението на природен газ“, каза на брифинг говорителят на правителството Янис Економу и добави: „Ние представихме предложения и продължаваме да твърдим, че този вариант може да осигури решения“.

 

Министърът на енергетиката Костас Скрекас посочи, че 70% от природния газ, внасян от Гърция, се използва за производство на електроенергия, което означава, че всяко намаление ще засегне домакинствата и предприятията.

 

Той добави, че страната вече е изразила несъгласието си с предложението и „е предприела всички необходими действия“, за да осигури доставките.

Подобни реакции изразиха и властите в Испания и Португалия.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *