Даниел Смилов истерично: Радев готви нещо страшно за България!

България отблизо
Идеята на Радев е да сглоби нещо алтернативно на настоящото правителство, в което влизат ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ или БСП, което би означавало създаването на геополитически “троянски кон”.

Това заяви пред Българското национално радио политологът и специалист по сравнително конституционно право Даниел Смилов.

 

Според него в основата на конфликта между “Дондуков 1” и “Дондуков 2” стои Русия и обвързаните с Кремъл енергийни проекти. Има обаче и трета причина за разлома – конституционната роля на президента в една парламентарна демокрация.

 

Повод за коментара му са последните престрелки между “Дондуков 1” и “Дондуков 2”, след като в събота президентът Румен Радев отправи поредица от обвинения по адрес на кабинета на акад. Николай Денков. От ПП-ДБ заподозряха, че зад гнева на президента, който заяви, че държавата е слаба и това прави мафията силна, стои намерението да бъде сменен главният секретар на МВР след убийството на Алексей Петров.

 

„Има съдържателни разминавания в позицията на Румен Радев и управляващото мнозинство, а оттам и правителството. Тези разминавания са в три посоки – две са геополитически, те са ясни. Президентът, за разлика от управляващото мнозинство, подкрепя повече позиции, свързани с Русия в конфликта й с Украйна. Не става дума за директна подкрепа на Русия, но повечето от позициите на президента Радев съвпадат с тезите на Кремъл – и за борбата за мир, и за това, че Украйна трябва да капитулира на практика като бъде оставена без военна помощ и пр. Тук има сериозен разлом, другият е по енергийните проекти, пак президентът там е много по-тясно свързан с проекти, обвързани с Русия.  Служебното правителство на Радев скри, че има интерес от Украйна към реакторите в „Белене“. Третата линия е още по-интересна, тя е вътрешнополитическа, можем да кажем – конституционна. Тя е за това каква е ролята на президента в една парламентарна демокрация. Ролята му до някаква степен е на коректив, но не и президентството да определя рутинната политика на страната. В парламентарната република изпълнителната власт принадлежи на Министерски съвет“, обясни Смилов.

 

Смилов коментира, че идеята за народно движение, обявена от президента в речта му на Шипка, е изключително неуместна. Причината – тя съвпада с геополитическата разломна линия по отношение на Русия.

 

“Прави се един неприемлив опит културната и историческа близост между българския и руския народ да бъдат използвани за политически цели в настоящата ситуация, включително в подкрепа на агресията на режима на Путин. Това ми се струва не само безвкусни, но и вредни за България спекулации, свързани с историческата памет“, смята Смилов.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *