„Да, България“ се събира на Национална конференция, Малеева с тежки обвинения срещу Христо Иванов

България отблизо

‘Да, България“ се събира днес на Трета национална конференция в София.

В началото пред делегатите доклад ще прочете председателят на формацията Христо Иванов според обявения дневен ред.

Форумът ще трябва да гласува и Политическа декларация за визия и стратегически насоки за дейността на политическата партия „Да, България“.

 

Конференцията ще реши и към кое политическо семейство в Европейския парламент иска да принадлежи „Да, България“.

 

Партньорът им в коалицията „Демократична България“ – ДСБ, е част от Европейската народна партия. В нея членуват още ГЕРБ, и СДС.

Според предварителния дневен ред конференцията трябва да гласува решение за основните насоки за организационно развитие и укрепване на „Демократична България“. Ще бъде приета и политическа резолюция по изводите от доклада на председателя.

 

В закритата част на форума е предвидено делегатите да приемат Политическа декларация за визия и стратегически насоки за дейността на партията.

 

От неформалния клуб „9 декември“, настояват за избор на нов Национален съвет и промени в устава на партията, който да позволи председателите на местните организации да членуват в Съвета и да се провеждат вътрешни избори.

 

Клубът беше създаден преди две години като вътрешнопартийно неформално обединение и в него членуват Мануела Малеева, проф. Александър Кьосев и др.

 

Малеева, която преди време бе и идол за привържениците на „градската десница“, отправи тежки обвинения към Христо Иванов като партиен лидер. Това стана в навечерието на националната конференция на „Да, България“.

 

Партията страда от липса на вътрешна демокрация и се е превърнала в нещо, което напомня пирамидална корпоративна структура“, написа Малеева във „Фейсбук“.

 

С още няколко души именно тя е сред неформалния вътрешен опозиционен кръг „Девети декември“.

 

„През последните три години, с огромно съжаление, съм свидетел на напускането на много качествени членове на „Да, България“, а немалка част от нашите хора в страната започват да изпитват разочарование, свързано с липсата на внимание към проблемите на местните общности и нарушаване на основните принципи, които ни събраха. (…) За да върнем „Да, България“ към основополагащите й ценности и принципи, е необходимо да се завърнем към децентрализацията, демократичността, диалога и провеждането на честни и прозрачни вътрешни избори в партията“, написа още тя. Призова членовете на партията да подкрепят тази позиция на форума утре.

 

Идентични мнения се чуват и от местни структури на „Да, България“. Също днес друг член на „Девети декември“ – Калоян Янков, призова ДБ да се яви на евровота без ПП.

 

Късно следобед започват преговорите с ГЕРБ-СДС, от които зависи дали ще има ротация в управлението, или предстоят предсрочни парламентарни избори. Лидерът на „Да, България“ Христо Иванов е част от преговорния екип на „Продължаваме промяната – Демократична България“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *