Делян Добрев разкри аферата на ПП с руския газ, с която прецакаха България!

България отблизо

България имаше договор с Газпром. И България трябваше да купува по 86 евро, само че не купува на тази цена от Газпром. Купува от една компания която се казва „Вие Румъния“. Тази компания „Винтерсхау Румъния“ е собственост на „Газпром Швейцария“. Тоест „Газпром“ е 100% собственик на „Газпром Швейцария“. България купува газ от тази компания до последния ден на правителството на Петков. Купува газ на 110 евро. Имате дадени две фактури – едната за 108 другата за 111.

Това каза на извънреден брифинг Делян Добрев, коментирайки ситуацията с газа у нас.

 

„И какво се получава. Тия 110 евро отиват в румънския „Газпром“, от там в Швейцарския Газпром“, а от там, според нас, част от тях отиват в едни офшорки на Промяната. Колко отива там, не знаем.

Но от „Газпром Швейцария“ най-вероятно отиват пари, защо смятаме така. Защото няма никакво друго обяснение, защо вместо да  купуваш директно от „Газпром“ на 86, да купуваш от румънския „Газпром“ на 110 евро. От тази разлика от Швейцария част от тях се прехвърлят по офшорки“, продължи той.

Какво се случва накрая, „Газпром получава 110 евро минус комисионите. Кой печели от тази схема?“, зададе въпрос Добрев.

„Вероятно, въпросителните, офшорките на Промяната. Пуснали сме на ДАНС, на МВР, печели и самия „Газпром“. Когато се съгласяваш на такава схема трябва да има плюс и за двете страни. Вероятно не взема 86, а повече, иначе защо да се съгласи на тази сложна схема. Кой е губещият – българското общество. Колко губи – 28%.“, каза още той

„Вероятно сте забелязали в студията, като ги питат, вярно ли, че е руски газа и те почват да се гърчат. Не само , че е руски, а си е директно на Газпром, но е по-скъп. На това трябва да дадат отговор Промяната – защо купуват газ на 110 евро, а не на 86“, подчерта бившият енергиен министър.

„Едва ли не има някаква връзка между ГЕРБ и служебния кабинет, не сме го критикували достатъчно. Аз пък виждам голяма връзка между Демократична България и служебния кабинет. Защото ДБ е купувала газ от Газпром. Фактурите са пред вас. Направете проверка, вижте на кой са тези фирми“, отвърна той на обвиненията на ДБ, че заедно със служебното правителство работят за интересите на руския енергиен холдинг.

„Те са купували. Забележете периода – от 1 юли до 31 юли. Те бяха на власт до 2 август, тоест до последния си ден са купували газ от „Газпром“ на завишени цени. Единственото обяснение, което даваме, е, че са отивали пари в офшорки. Не може да е от глупост, наивност, че нищо не можеш“, добави Добрев.

„Помните, че ние преди два месеца с колегата Радо Чолаков пуснахме 10 страници сигнал до ДАНС и МВР. Получихме отговор от ДАНС, които казаха, че е извършена проверка, след приключването на която материалите са предоставени на Върховна касационна прокуратура. Отговор от МВР два месеца няма. Писахме писмо до Демерджиев, с което го запознаваме с нашия сигнал и да ни информира за хода на нашата преписка, за да не се окаже, че тя е заметена под килима. Тук става дума за стотици милиони евро и то са руски газ“, разкри още Добрев.

От своя страна Томислав Дончев заяви, че от икономическата прогноза на БНБ става ясно, че брутният вътрешен продукт ще е 2%.

„По текущата сметка на платежния баланс ще има отрицателно салдо. „По-интересното обаче е друго. По данни от статистиката за януари-април 2022 отрицателното с Русия 3 млрд. 740 млн. лв. Влошаването на търговското салдо е над 2 млрд. 450 млн. лв. Т.е. за този период България е станала три пъти по-зависима от Русия по линия на стокообмена си. Големите числа безпощадно показват, че това, което каза преди малко господин Добрев, е правилно“.

„Големите числа безпощадно доказват, че това, което показа Добрев е правилно. Това, което не го вижда простото око, го вижда статистиката. Българската политика е задушена от лъжа и лицемерие. Имаше едни политически сили, които водят една яростна антируска риторика и в същото време купуват руски газ чрез посредници на по-висока цена“, заяви той.

„Това, което предизвика изненада от моя страна е позицията на политическите лидери, които са готови да протестират, да не се къпят, да стоят на студено, но да не купуваме газ от Газпром. Но иначе няма проблем да купуваме през посредници на Газпром. Е, това не го разбирам“, каза Дончев.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *