Демократи се скараха заради Бойко Рашков. Искат да е премиер!

България отблизо

„Демократична България“ е започнала разговори за евентуален състав на кабинет, ако се стигне до сценарий те да получат мандат за съставяне на правителство в рамките на бъдещия 46-и кабинет.

По информация на Novini.bg една от формациите в коалицията – „Да, България“, е заявила подкрепа за Кирил Петков за премиер. В момента той е служебен министър на икономиката, като се ползва със силна подкрепа сред избирателите на партията на Христо Иванов.

Според някои обаче „Да, България“ се разминава с ДСБ за това кой може да застане начело на държавата. Ген. Атанас Атанасов например виждал сегашния министър на вътрешните работи Бойко Рашков като добър вариант министър-председател.

Процедурата за връчване на мандати предвижда след конструирането на новия парламент, президентът да предложи първо на най-голямата парламентарна група – Има такъв народ (ИТН) да състави правителство.

Ако те откажат или не съберат мнозинство в Народното събрание, то мандат се връчва на втората по численост група – ГЕРБ-СДС. Връчването на третия и последен проучвателен мандат не е задължително да е на тратата политическа сила – в случая БСП. Четвърти по численост е Демократична България.

Тази седмица пък стана ясно, че Кирил Петков е имал предложение и от Слави Трифонов да влезе в състава на бъдещото правителство с мандат на „Има такъв народ“, която е първа политическа сила. Вариантът е бил той да остане начело на икономиката. Самият Петков призна, че е разговарял както с Трифонов, така и с Николай Василев.

Призна, че и с двамата има различия за сектор финанси и сектор икономика.
Освен Петков от екипа на Слави Трифонов поканиха и сегашния министър на финансите Асен Василев, на когото обаче е бил предложен пост в екологията, и министъра на образованието Николай Денков.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *