Деница Сачева предизборно: Догодина всички пенсии се увеличават с 5 до 10%!

България отблизо

Предложението за детските надбавки ще бъде заложено в бюджета за следващата година. Тази идея я обмисляме отдавна в министерството и се дължи на кризата, която удари всички.

По този начин показваме, че социалната политика е за всички, държавата подкрепя всички и всички деца са равни. С това решение ще върнем усещането, че държавата помага и е на всички.

Това каза в предаването „Още от деня“ по БНТ социалният министър Деница Сачева, която коментира днешното решение на Министерски съвет от 2021 година да има детски добавки за всички деца, независимо от доходите.

„Максималният осигурителен доход няма да се увеличава. Тревогата затова дойде от предложенията за увеличение на пенсиите, но двете неща не са свързани. Ние сме поели ангажимент, че няма да вдигаме данъците и ще го изпълним. Отново ще повторя, че няма да има вдигане на максималния осигурителен доход.

Относно пенсиите, идеята е след преизчислението от 1 юли догодина минималната да стане 300 лева, а максималната над 1 400 лева. Пенсиите между 300 и 369 да се увеличат с 10%. Пенсиите между 369 лева и максималната да се увеличат с 5%. Добавката от 50 лева за всички пенсионери ще остане до края на март месец.

Така отново показваме, че държавата се грижи за всички“, обяви още Сачева.

„От самото начало на кризата се стремим да запазим доходите на хората. Опитали сме се да направим един много разумен бюджет и дефицит. Предполагам, че министър Ананиев ще представи проектобюджета още другата седмица. Мярката 60/40 продължава да действа, защото е работеща и бизнесът има нужда от нея. Ако тази мярка не действаше, сега безработицата щеше да е 14%.

В момента тя е 7,9%. С тази мярка бяха запазени 300 000 работни места, като целта е да бъдат запазени 500 000 работни места до края на действието на 60/40. В момента България е в топ 5 на държавите, в които безработицата не е двуцифрено число“, разкри социалният министър.

Не сме щедри и не раздаваме пари на калпак. Държавата реагира, защото има криза, а не защото има протести. Винаги сме чували протестиращите и никога не сме втърдявали тона спрямо тях.

Винаги съм гледала реално на ситуацията и съм приемала реалната критика, но не мога да приема някой да опитва да ми затваря устата, не мога да приема, че на улицата няма платени протестиращи, не мога да приема, че в България нищо не се случва и страната е пропита от корупция. Има данни и факти, които показват точно обратното – БВП расте, минималната заплата расте, пенсиите се увеличават.

За поредна година социалните разходи в бюджета ще бъдат най-много, което показва, че държавата се грижи за гражданите си.

Ясно е, че има проблеми, примерно с къщите за гости, но там започнаха разследвания и нещата се случват. В момента също така има редица дела срещу хора от високите етажи на властта. Нека да видим как ще приключат те и тогава да коментираме. Не мога да приема всичко да бъде представяно крайно и негативно. Винаги трябва да гледаме реално на събитията“, призова Деница Сачева.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *