Денков: Ако се срути правителството, ще се върнем в ситуацията отпреди девет месеца. Никой не иска избори!

България отблизо

Ако се срути правителството, ако се разпадне парламентът, ще си останем в същата ситуация, в която бяхме преди девет месеца, заяви премиерът Николай Денков в пленарната зала по време на блиц контрола.

 

„Само да сменим законите, не е достатъчно“, добави той.

Денков отговори така на въпрос от независимия Радостин Василев, който поиска информация за това как настоящето правителство се бори с корупцията.

„Корупцията се бори с работеща правосъдна система. За това бяха променени антикорупционният закон, Конституцията, както и другите закони, свързани с реформата в правосъдната система. Този процес, който започна преди девет месеца благодарение на това, че беше направено това правителство, трябва да продължи и напред. Търсим възможност да продължим във формат, който би довел до завършване на този цикъл от правосъдната реформа“, посочи премиерът.

„Считате ли, че след този мандат като премиер сте водили борба срещу корупцията? Според мен станахте част от корупцията. Редица ваши министри, предполагам, ще бъдат скоро разследвани. В Министерството на спорта, на което бях министър, хванаха министър с подкуп“, коментира Радостин Василев.

Премиерът повтори, че настоящият кабинет работи „за това да бъде максимално минимизирана корупцията, която съществува в нашите институции“. „Това не става като се лепят епитети“, каза Денков.

 

В парламента акад. Николай Денков коментира и предстоящата ротация.

„И двете страни са поставили документи, които могат да послужат за основа за преговори, трябва да се влезе в процес на преговори, нямам съмнение, че това ще отнеме повече от два дни“, каза той.

По думите му преговорните екипи трябва да огледат двата документа, да видят къде има съгласие, да имат време да прецизират текстове, по които има нужда от съгласие и тогава ще се види какъв ще е крайният резултат. Според него това ще отнеме време и трябва да се мине през този процес на преговори.

По повод на оценката на министрите Денков каза: „Още преди месец имах информация за това във всеки един ресор, във всяко едно министерство кое е изпълнено, кое не е изпълнено.“

А по темата за Червения пират коментира, че няма информация. „Това, което видях от медиите изглежда интересно, но трябва да сме сигурни, че зад него не се крие нещо повече – това е работа на службите, на разследващите органи“, заяви той.

По думите му трябва с вицепремиера Мария Габриел да седнат и да обсъдят един по един министрите, но този разговор все още не се е състоял, но очаква да се състои в следващите дни.

 

Продължават преговорите с турската страна за това дали да се предоговорят условията или да бъде прекратено споразумението с „Боташ“, каза премиерът Денков в отговор на друг депутатски въпрос.

В края на миналата година депутатите създадоха временна комисия именно за споразумение за доставка на втечнен газ между „Булгаргаз“ ЕАД и турската държавна енергийна компания „Боташ“.

През октомври Европейската комисия заяви, че проверява споразумението.

То предвижда ползване на петте терминала за втечнен газ на Турция и на мрежата ѝ за доставка на 1,5 млрд. куб. м на година срещу възможност „Боташ“ да пренася газ през България.

Споразумението с „Боташ“ беше подписано на 3 януари 2023 година по време на служебния кабинет на Гълъб Донев. Тогава от правителството заявиха, че това е голям пробив, а с договорката се гарантират алтернативни доставки за България.

Комисията има за задача да изяснява и анализира условията по Споразумението и неговия ефект за енергийната ни система, както и сключените договори за доставка на газ в България през последните две години.

Tagged

1 thought on “Денков: Ако се срути правителството, ще се върнем в ситуацията отпреди девет месеца. Никой не иска избори!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *