Денков: Еврозоната се отлага, но няма нищо фатално! С Мария Габриел станахме политици на годината

България отблизо

Първите стъпки на ротацията са заложени още когато направихме споразумението как и кога ще се случи тази ротация. Това заяви премиерът Николай Денков, цитиран от Нова телевизия.

Той посочи, че е била проведена лидерска среща, на която са били обсъдени принципите. Все още обаче не се обсъждат конкретни имена, защото в момента се прави анализ на работата на министрите по изпълнението на програмата.

Всичко върви спокойно, конструктивно, аз съм оптимист в това отношение, изтъкна премиерът.

Вицепремиерът Мария Габриел пък допълни, че е важно да бъде завършен анализът и да има яснота за свършената работа от всеки от министрите.

Важно е да имаме яснота къде сме се справили със заложените срокове в управленската програма, подчерта тя.

Относно новите конституционни съдии Десислава Атанасова и Борислав Белазелков, избрани от парламента, Денков увери, че са спазени процедурите и поздрави избраните.

Той отбеляза, че ако е имало оценки на тяхната дейност, това е се случило по време на обсъжданията на кандидатурите. Не е наша работа да правим оценки, изтъкна премиерът.

Той посочи и че ръководните постове в държавните регулатори трябва да бъдат попълнени.

По отношение на факта, че „Възраждане“ оглави комисията за контрол на тайните служби, Денков заяви, че системно сме свидетели на антиевропейски позиции на партията и призна, че има своите притеснения. Този въпрос обаче се решавал в Народното събрание.

Във връзка с еврозоната Денков подчерта, че целта е 1 януари 2025 г., но нямало нищо фатално, ако влизането ни бъде отложено с шест месеца, защото не сме покрили инфлацията, призна той.

„Работим за тази цел, защото ако ние не действаме активно, с високо темпо, ще бъдем в ситуация от последните години, в която то самичко няма да се случи. Някой трябва да го свърши“, изтъкна той и увери, че вървим по програмата, която ще ни доведе до крайния резултат – еврото да бъде основната валута, с която си плащаме в България.

Влизането в еврозоната остава висок приоритет за страната, потвърди и Габриел. Тя допълни, че предстоящите евроизбори са важни.

Изказването си двамата направиха, след като получиха отличието на Дарик радио „Политици на годината 2023“.

Източник Нюз.бг

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *