Денков: Не обсъждаме таван на цените на храните! Не можем да се месим в пазарната икономика! Ще има благородно състезание между веригите

България отблизо

Не обсъждаме налагането на административни мерки като таван на цените на храните. Това каза пред журналисти премиерът Николай Денков, който присъства на откриването на новия български суперкомпютър „Хемус“.

Министърът на икономиката е обсъдил мярката с големите вериги и от тяхна страна е проявено разбиране, добави премиерът.

„Ще опитаме по този начин, имаме предварителни разговори, има съгласие, ще има предоставена информация, така че всички да знаят какви са цените и да опитаме чрез едно благородно съревнование да спечелят клиенти, а ние да свършим работата“, посочи Денков.

Общата задача е да се свали инфлацията, от една страна и да се повиши доверието на потребителите в съвместните усилия на държавата и големите вериги: „Има икономическа логика в това, говорили сме с министъра, административните мерки почти никога не дават средносрочен и дългосрочен план“.

Няма разминаване в информацията за продажбата на „Нефтохим“ – аз казах, че има интерес към продажба, а „Литаско“ казва, че няма започнати преговори, коментира още премиерът.

„Аз самият съм виждал, че има интерес. Воденето на преговори е сложен процес“, добави той.

Б.Р.

Съседна Гърция се намеси и свали цените на 100 продукта.

Правителството се погрижи за гражданите да изкарат една спокойна зима.

Нашият академик, не можа да изчисли, че 1 плюс 1 не е равно на пазарна икономика, а на умирачка за бедните.

Но какво му пука?

Той нари е добре?  

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *