Денков: Няма да отстъпим пред енергетиците, в протестите се намесват проруски интереси

България отблизо

„Искам да разделя хората, които организират тези протести от тези на улицата. Много голяма част от организаторите са партийни фигури от формации с проруска нагласа“, каза премиерът Денков.

 

„Не може всичко да продължава както е било досега. Технологиите се променят бързо, а България вече закъснява с промените“, каза премиерът във връзка с живота на въглищните централи.

По думите му не случайно Китай е най-големият производител на фотоволтаици. „Ако някой си представя, че всичко ще продължи, както е било години наред, просто не може да осъзнае какво се случва“, каза той.

„Промените ще се случат и тези териториални планове, срещу които възразяват, всъщност им помагат на тях да се адаптират към тези промени“, каза той във връзка с протестите на енергетиците

 

По думите му няма накъде повече да се отстъпи пред енергетиците. Според него в дискусията трябва да се вкара разум и отново да се седне на масата на преговорите.

 

Той сравни ситуацията с телефон: „Преди имахме телефони с шайби. Сякаш, когато дойдоха модерните мобилни устройства, да кажем, че няма да ги използваме, защото си имаме тези с шайбите. Няма как да не продължим развитието си“, смята той.

 

Енергийният преход ще отнеме поне до 2040- 2045 година промени в тези региони. Всичко, което сме можели да отстъпим, ние сме го направили. Оттук нататък трябва да се вкара разум в дискусията, отново да седнем на масата за преговори и да видим как да го направим най-добре за тях, изтъкна премиерът.

 

„Трябва да сме наясно, че енергетиката се променя и се променя много бързо. Ако някой си представя, че всички ще продължи, както е било досега години наред, просто не може да осъзнае какво се случва“, категоричен бе Денков.

 

По думите му енергийният преход ще се случи, а териториалните планове, които страната ни изпрати към Европейската комисия, гарантират предприемането на правилните стъпки за това.

„Промените ще се случат. Тези териториални планове, Планът за възстановяване и устойчивост срещу които възразяват, помагат на тях да се адаптират по-добре към тези промени“, обясни той.

 

На въпрос дали властта е готова да прави още стъпки, за да прекрати недоволството на хората, които все още протестират по АМ „Тракия“, той отговори така: „Повече няма накъде. Ясно казахме, че няма да затваряме административно топлоелектрическите централи. Това, което очакваме, е да развиваме новите технологии, които много често дават значително по-евтин ток, да поддържаме енергийната сигурност с необходимите базовите мощности, където участват и въглищните централи – това означава още много години наред“.

 

По думите му въглищните централи ще продължат да работят, като постепенно и плавно ще се извършва рекултивация, така че секторът да бъде трансформиран.

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *