Денков: Служебното правителство не си вършеше работата. Добре, че дойдохме ние да оправим България

България отблизо

„Трябваше да стартираме много бързо работата във всички сектори и резултатите са вече видими. Приехме и управленска програма.

За съжаление при подготовката на програмата се сблъскахме с проблеми, които са онаследени от предишното правителство“, това заяви премиерът Николай Денков на извънредна пресконференция.

 

Буквално от първия ден трябваше да гасим пожари в повечето от министерствата. Трябваше да допълним управленската програма с нови задачи и работата по тези пожари да отнеме много време и усилия на екипите“, посочи той.

Става дума за милиарди левове и за сериозно забавени реформи и действия, от които могат да произтекат загуби за българските граждани. В някои от случаите става дума за очевидни управленски грешки и нарушение на правилата“, посочи той.

Искам да разбия един мит от последните седмици – че служебните правителства работят безгрешно. Във всяко правителство има екипи и министри, които работят много добре и такива, които не се справят с работата си, затова трябва да се оценяват индивидуално“, каза още той.

„Ще започна с обобщение на бюджета. Служебното правителство наруши закона, като не представи през ноември миналата година предложение за бюджет.

След това предложи бюджет със заложен дефицит от 6,4%, който е раздут по причини, които тепърва ще се установяват“, даде за пример акад. Денков.

„По плана за възстановяване и устойчивост има забавяне. Реформи и инвестиции, които трябваше да са завършени до декември миналата година, са изпълнени на половина.

В момента ние сме в риск тези средства от второто плащане, да не бъдат получени до края на 2023 г. Говорим за 1,4 милиона лева.

Само дотук говорим за 3,4 милиона лева, плюс приходите от Българския енергиен холдинг“, поясни премиерът.

Денков даде за пример и пропуски с медицинските хеликоптери.

„Тол таксите за превозвачите. Половин година на превозвачите е обяснявано, че ще има промени. Обяснявано им е, че ще имат намаления. Влизайки редовното правителство вижда, че това не е направено, Ето още един пожар.

Без да навлизам в подробности, само ще спомена – ВиК системите, инхаус процедурите, магистралите. Има проекти за 600-700 хиляди левове, които не са започнати“, каза още Денков.

По думите му са започнали законодателни инициативи, които създават проблеми и сега трябва да бъдат преправяни.

Tagged

2 thoughts on “Денков: Служебното правителство не си вършеше работата. Добре, че дойдохме ние да оправим България

  1. Добре че дойдохме вие за да разрушите държавата за месец ПО некомпетентен от безмозъчния пишман академик държавата е нямала ТИ ПОДМИНА И БАНКЯРЯ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *