Денков с извънредно обръщение: Моли ГЕРБ-СДС да не развалят сглобката

България отблизо

Министър-председателят в оставка акад. Николай Денков прави извънредно обръщение. Той заяви, че обещанията трябва да се спазват.

„Обръщам се към ГЕРБ-СДС, вместо да хвърля държавата в хаос, нека да спазят дадената дума и да гласуваме правителство с министър-председател и външен министър Мария Габриел“, заяви той.

Имахме ясна договорка, аз спазих обещанието си и на 6 март подадох оставка, каза Николай Денков. Преговорите обаче показали, че няма взаимно съгласие за смяна на министрите, така можело да остане първоначалния състав на правителство.

Съгласно уговорката ни, само ние с г-жа Габриел трябваше да сменим позициите си. Успоредно с това в хода на преговорите изработихме споразумение за реформите в съдебната система, регулаторите и службите. То беше публикувано и не сме готови да го подпишем.

Припомняме, че по-рано в неделя на извънреден брифинг Мария Габриел обяви, че в понеделник ще оттегли кандидатурата си за министър-председател от ГЕРБ.

„Ще има важен дебат за важните неща и ще се отиде на преговори след избори с уважение към другия и ясен ангажимент за начина, по който да се случват нещата“, каза Габриел.

„Имаше разговори и през последните три дни, ГЕРБ направи жест и отстъпи“, посочи Мария Габриел. „Ние казваме „не“ на постоянните нови условия“, допълни Габриел.

Габриел подчерта, че ГЕРБ няма да участва в преговори за втория мандат.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *