Ден първи на новото правителство: Започват преговори с „Газпром“. Корабите стават химера!

България отблизо
Въпреки че в момента няма доставки от „Газпром“, текат разговори. Ние не знаме как ще се развие кореспонденцията, но има вероятност за възобновяване на доставките. Това е един казус, който не е затворен напълно. Става дума за договора, който имаме до края на годината. Хипотетично е възможно те да променят условията си. Ние не затваряме страницата, стига да има гаранции, че няма да има рискове за ”Булгаргаз” при промяна на условията.

Това заяви пред Нова телевизия шефът на “Булгаргаз” Иван Топчийски.

 

По думите му цената на втечнения газ се определя от котировките в Европа. Доставчиците му са частни компании, които също гледат своя интерес и се реферират към пазарните цени.

 

“Така че, не може да се вземат много лесно доставки, дори по дългосрочни договори, на прекалено ниски цени. Това, което от много време се върти в медиите, за 3-4 пъти по-ниска цена на втечнения газ, всъщност е презумпцията за дългосрочен договор, който влиза в сила след 1,2 или 3 години на база на моделите, които компаниите за втечнен газ използват”, посочи Топчийски.

 

Той подчерта – офертата за танкерите с втечнен газ е приета под условие – а се осигури инфраструктурата за седемте карга. По думите му това е възможно да бъде направено и един от слотовете за октомври е осигурен. 

 

“Ние работим по тези за ноември и декември. Проблемът е наистина за последните два месеца, тъй като слотовете за последните два месеца на годината са кът. Защото те се продават година по-рано и са препродадени”, обясни шефът на “Булгаргаз”.

 

„Предложението за увеличаване на цената на газа с 60 процента за месец август вече е внесено. Цифрата е фрапираща и висока. Единствената може би добра новина е, че това се случва в месец август, който исторически е с най-ниско потребление преди отоплителния сезон“, допълни той.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *