Ден 46-ти: Протестиращите разширяват блокадите! Мутри – вън!

България отблизо
Продължават антиправителствените протести в София. Недоволните граждани обмислят дали е нужно разширяване на блокадите, чрез включване на нови кръстовища. Това е 46-тият ден на протести срещу правителството и главния прокурор.

Шествието на протеста стигна до Орлов мост. Там протестиращите коментираха утрешната сбирка на Гешев, която определиха като мероприятие от ленинско-сталински тип. Според тях прокуратурата заклеймява медиите, които я критикуват. Не са виновни медиите за публичния образ на прокуратурата, казаха още те.

Протестиращите запяха „Мила родино“ и завършиха химна с ръкопляскания.

За шеста поредна вечер граждани организират контрапротест на кръстовището при Румънското посолство. Целта им е да не допуснат блокада там. Хората наричат себе си „гражданска стража“ и разчитат на полицията да им помогне, тъй като са подали уведомление за протеста си.

Главният каскет събира 700 каскетчета, защото го е страх. Няма го и Борисов, защото го е страх, каза от трибуната адв. Николай Хаджигенов.  Той каза, че Гешев използва Специализирана прокуратура като инквизиция. Но се прави , че не забелязва Софийска градска прокуратура.

Оставка на Борисов, оставка на Гешев и промяна, завърши адвокатът.

Протестиращите хвърлиха тоалетна хартия пред сградата на Министерския съвет. Съпровождани от барабан протестиращите скандират „Оставка“ за Борисов и Гешев. От трибуната младо момиче и Димитър от Варна поискаха двете оставки. Напомниха, че на 2 септември всички трябва да са в София. Театралният режисьор Василена Радева даде кураж на протестиращите от името на хората на културата. „Искаме справедливост“, каза тя.

„Ако искат да си идат с мир, трябва да го направят веднага. Те потъват всеки ден, всяка минута“, каза проф. Велислав Минеков. Той цитира с ирония днешното изказване на премиера Борисов за тоталитаризма, което бе посрещнато с викове „Оставка“ от протестиращите. „Нещастник си ти, тиква“ , каза още той. „Трябват ни честни и достойни хора“, завърши професорът.

От трибуната Арман Бабикян каза, че от футбол Борисов няма време да чете чуждите издания.

Хората започнаха да се събират на площад „Независимост“ за началото на протеста. Пред БНР част от тях коментираха поста на премиера Борисов в социалните мрежи, в който той заявява, че „развитие и разбирателство се постигат с диалог, а не с юмрук“. Хората са категорични, че стиснатият юмрук не означава насилие, а това е символ на борбата за власт на народа, на сплотеността.

Варна: Недоволстващите от властта оставиха буркани със зимнина пред сградата на Съдебната палата във Варна. Те обясниха, че това е зимнина за главния прокурор Иван Гешев.

Във фейсбук групата „Палатков лагер община Варна“ бе обявена тема на тазвечершния протест – „DMS Зимнина за Гешев! От нашите мази за вашите гуши!“
„Зимата идва! Да помогнем на хората в нужда! Гешев, Борисов и компания 🙂

Както вече знаете, след спецакция в дома на един от активистите на протеста в София, бяха открити части от машина за варене на компот…
Властите няма да се спрат преди да намерят и другите части от машината! След това ще събират плодове, ще ги варят…

 

И днес продължават протестите с искане за оставка на правителството и на главния прокурор. Блокирани остават три ключови кръстовища в София – в района на площад „Независимост“, при ректората на Софийския университет и на Орлов мост.

 

45-а вечер на протест снощи премина без инциденти. Участниците в акциите заявиха, че не се отказват от исканията си за оставки на министър-председателя и главния прокурор.

 

За нощуващите в най-големия палатков лагер на „Орлов мост“ остава убеждението, че ще останат там докогато е нужно и това, според тях, е когато получат исканите оставки – на премиера Борисов и на главния прокурор Гешев.

 

Все по-редки стават спонтанните конфликти и разменени реплики между протестиращите, блокирали кръстовището, и минувачите, които не подкрепят тази форма на недоволство, казват хората на блокадата.

 

По техни данни и тази нощ е преминала без провокации и напрежение, а последната работна седмица беше белязана от нов протестен акцент – “блокади-изненади“ на ключови институции, които членове на Сдружение „Боец“ организираха.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *