Джо Байдън няма да отиде на конференцията за мир в Украйна, Зеленски бесен

Свят

Американският президент Джо Байдън няма да отиде на конференцията за мир в Украйна, която ще се състои на 15 юни.

Американската вицепрезидентка Камала Харис и съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан ще представляват САЩ на мирната конференция, съобщи в изявление Белият дом, цитиран от Ройтерс.

От президентската институция уточняват, че Харис ще замества на срещата на върха в Люцерн на 15 юни американския президент Джо Байдън.

Президентът и кандидат на демократите за втори мандат тогава има планирана предизборна проява за набиране на средства за кампанията му, чиито домакини ще бъдат Джордж Клуни и Джулия Робъртс, отбелязват Асошиейтед прес и БТА.

„Вицепрезидентката ще подчертае ангажимента на американското правителство в подкрепа на опитите на Украйна да осигури справедлив и траен мир, основан на нейния суверенитет и териториална цялост“, както и на принципите на Устава на ООН“, каза Кирстън Алън, говорителка на Харис.

 

Украинският президент Володимир Зеленски нашироко рекламира мирната конференция и насърчи световните лидери да вземат участие в нея, макар и да отправи обвинения срещу Русия, че с помощта на Китай се опитва да провали срещата на върха, отбелязва АП.

Още преди дни от Кремъл обявиха, че такъв форум без участието на двете страни, в случая без Русия, е безперспективен.

Зеленски изрази дълбоката си обида, че Байдън няма да присъства.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *