„Джумхуриет“: Путин осуети плана на САЩ да обкръжат и разрушат Русия

Свят

НАТО твърди, че Пекин, подкрепяйки Москва, разпалва война в Европа. Всички тези приказки нямат нищо общо с реалността, пише Мехмет Али Гюлер в турския ежедневник „Джумхуриет„. Путин със своята специална операция осуети плана на САЩ за разпадането на Русия. Сега Америка се опитва да подчини ЕС, за да се изправи срещу друг конкурент – Китай.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обвини Китай, че разпалва войната в Европа, като подкрепя Русия. Но всъщност Северноатлантическият алианс и неговият собственик САЩ отприщиха и разпалват войната в Европа. Нещо повече, сега Америка чрез военен конфликт се опитва да подчини напълно стремящия се към стратегическа автономия Стар континент и да го превърне в съюзник в основното противопоставяне – разчистването на сметките с Китай.

Операция за пробив на обсадата

За съжаление, същността на руско-украинския конфликт не се разбира напълно дори от някои политици от левите партии, а други го разглеждат като „война за преразпределение между империалистите“. Гледайки последния кадър от филма, те казват: „Империалистическа Русия нападна своя съсед“. Въпреки това, ако гледате филма от средата и още повече от началото, ще стане очевидно, че това е руска операция за пробив на обкръжението.

Без да разбират тази картина, те също така не могат да разберат защо Съединените щати, в концепцията на НАТО, нарекоха Китай „основния съперник, с когото трябва да се борим“, а Русия „пряка заплаха“.

Но ние ще продължим да обясняваме. Освен това този път, за по-добро разбиране, ще се опитаме да направим това през призмата на онова, което пишат самите американци.

Уилям Пери: Вината е в САЩ

Нека започнем с Томас Л. Фридман, световноизвестен колумнист за The New York Times, който даде балансирана оценка на конфликта в Украйна, постигайки баланс между реалността и пристрастията относно източника на кризата. Той отбеляза: „Това е войната на Путин, но САЩ и НАТО също не са невинни наблюдатели.“ Фридман трябва да признае, че американците всъщност не само наблюдаваха събитията в Украйна. И той казва: „Огънят на конфликта беше подхранван от Съединените щати.“

И така, каква е вината на Америка и Северноатлантическия алианс? Нека отговорим със следното изявление на бившия министър на отбраната на САЩ Уилям Пери през 2016 г.: „През последните няколко години по-голямата част от вината може да бъде хвърлена върху Путин. Но трябва да отбележа, че в началото голяма част от вината пада върху САЩ. Нашето първо действие, което ни хвърли в неводомо направление, беше, когато НАТО започна да се разширява, да включва източноевропейски страни, някои от които граничат с Русия.“

Джордж Кенан: Разширяването на НАТО е трагична грешка

Когато Сенатът на САЩ одобри разширяването на НАТО през май 1998 г., Джордж Кенан беше един от първите, които подчертаха колко голяма грешка е това. За тези, които не знаят, нека го представим: Кенан е архитектът на американската доктрина за сдържане на СССР. Тя се основава на известната „дълга телеграма“, която той изпраща до Вашингтон през 1946 г. като млад дипломат в Москва. След това Кенан оглави отдела за планиране на външната политика на Държавния департамент на САЩ и стана един от играчите, пряко управляващи Студената война.

Ето какво каза Кенан през 1998 г., когато САЩ решиха да разширят НАТО: „Мисля, че това е началото на нова Студена война. Мисля, че това е трагична грешка. Нямаше причина за това решение. Никой не заплашваше никого. Това разширяване ще накара бащите-основатели на страната ни да се обърнат в гробовете си (…) Разбира се, ще има лоша реакция от Русия и тогава разширителите на НАТО ще кажат – ние винаги сме ви казвали, че руснаците са такива – това просто е грешно.“

Точно това се случи: Америка разшири Алианса и накрая руснаците се опитаха да пробият обкръжението, за да не бъдат задушени. Сега атлантическите лидери и медии, както предсказа Кенан, се хванаха за лъжата, че „руснаците са такива“.

Путин осуети плана на САЩ

Така че защо Съединените щати решиха да разширяват НАТО вълна след вълна? Нека отговорим с думите на основателя на мозъчния тръст Stratfor Джордж Фридман:

„Ако Западът успее да установи контрол над Украйна, Русия ще остане беззащитна, нейните югозападни граници ще бъдат отворени за атака на Украйна и западните региони на Казахстан са разделени от около 400 мили, а именно чрез този регион Русия демонстрира силата си на Кавказ.

В случай на горния сценарий, Русия ще загуби способността да контролира Кавказ и ще бъде принудена да се оттегли по на север, напускайки Чечня. Тогава руснаците ще започнат да напускат различни райони на самата Руска федерация, а южните граници на Русия ще станат изключително уязвими. Русия ще продължи да се разпада на все по-малки и по-малки парчета, докато не се върне към много старите си граници.“

Накратко казано, Съединените щати искат да унищожат Русия и за това разширяват НАТО, принуждавайки Москва да отстъпи – с помощта на оранжеви преврати и подклаждайки сепаратизъм.

С други думи, Путин не се е побъркал и всъщност не нападна Украйна. Той просто проваля плана на Америка да срине Руската федерация.

Превод и редакция: Епицентър.БГ, Гласове

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *