петък, март 29, 2024
Начало > България отблизо > Димо Гяуров с неочаквана идея: Дайте да изгоним руския посланик от България!

Димо Гяуров с неочаквана идея: Дайте да изгоним руския посланик от България!

България отблизо

„Бих изгонил руския посланик от България. Или най-малкото трябва да бъде привикан във външно министерство и да му бъде обърнато внимание“ – това коментира пред NOVA бившият директор на Националната разузнавателна служба генерал Димо Гяуров във връзка с настояването на Русия за изтегляне на силите на НАТО от България. 

„Приемам думите за изтеглянето на частите на НАТО от България и Румъния като провокация, защото няма такива бази. И това е директна провокация не само към двете страни, а към членките на НАТО. На такава наглост не сме били свидетели отдавна. Ако пък говорим за изтегляне от НАТО, това вече е директна намеса във вътрешните работи на суверенни държави“, категоричен е Гяуров.

Според бившия шеф на разузнаването, „никой няма очакване България да се включи в бъдещи военни действия“. Ако се стигне до такива, според него, биха воювали само руската и украинската армии. И въпреки че според него не би имало военни изражения по отношение на нашата сигурност при конфликт в Черно море, то „натрупването напрежение на 300-400 км от нашата граница не е желателно“.

Попитан за целите на Русия, Гяуров отговори, че може би са няколко. „Вероятно руският президент ще сведе разбирането си за успех до някоя от тях, на принципа „искаме всичко, а каквото получим“.

Що се касае до доставките на газ, той не изключва хипотезата Русия „да врътне крана на тръбата през Украйна“ в опит да принуди Европа и САЩ да отворят „Северен поток 2“. „Цяла Европа е в зависимост от Русия и от руските доставки на газ. За никого не е тайна, че настоящата газова криза напълно целенасочена от Русия“, припомни генералът.

Той смята и, че в този конфликт „Западът не иска нищо“. „Той изпрати доста ограничени като численост части на територията на прибалтийските държави в Полша след 2016 г., когато Русия направи инвазията в Украйна. Тоест, това беше отговор. В същото време отсреща имаме пълномащабни учения в последните две години, а в момента имаме натрупване на невероятно количество бойна техника, включително се подвозва от Далечния Изток“, коментира Димо Гауров.

Според него сме изправени сме пред множество опции и трябва да се разгледат. „Не е изключено да има по-мащабно или по-ограничено военно действие от страна на Русия. Фактът, че президентът Байдън като, че ли изтърва реплика за едни по-ограничени военни действия, говори, че може би има очакване за нещо подобно. Не за пълномащабно напредване до линията на Днепър, завладяване на голяма част от Украйна, включително столицата, каквито предположения бяха изказани. Например завладяване на територии южно от двата анклава в района на Азовско и на Черно мор – осигуряване на вода“, казва още бившият шеф на разузнаването.

Определението „непълномащабни действия“ обаче според него е не само абстрактно, но и абсурдно, „защото украинската армия не е армията от преди десетина години“. Терените са особени, гъстонаселени места, има условия за партизански действия, към каквито Украйна задължително ще пристъпи, ако започне да губи позиции. Путин трябва да е доста налуден, за да си позволи такива действия. Той ще затъне в тази война“, смята още Гяуров.

Що се касае до реакциите на България спрямо силите на НАТО, „няма нужда ние да казваме на Алисанса да заповяда на наша територия, ние сме член. Няма нужда да каним никого. Подписали сме договор, който предвижда, че при необходимост, без наша покана, каквито сили се предвидят от страна на ръководството на НАТО, могат да бъдат предислоцирани. Такъв е случаят с нидерландските Air Policing и др. нищо извънредно няма. Такива изтребители през последните десетина години многократно пристигаха за учения от всякакви националности“.

Tagged

1 thought on “Димо Гяуров с неочаквана идея: Дайте да изгоним руския посланик от България!

  1. Уж умни и образовани, а какви ги говорят. Какви партизани, като един дрон показва всичко и не е нужно дори да са на територията. Стигне ли се до конфликт, ще бъдат пожертвани много невинни хора. Дано украйнците си дават сметка, че при открити военни действия ще са сами. България би трябвало да пази неутралитет и да не приема въоръжени сили.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *