Добра новина: Нидерландският парламент хлопна вратата на България и Румъния за Шенген!

Свят

Нидерландският парламент прие резолюция, която постановява Нидерландия да не гласува за присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство, съобщи холандският евродепутат София ин’Т Велд, координатор на групата Renew в Комисията за граждански свободи (LIBE) на Европейският парламент, съобщава „Аджерперс“.

 

„За мое голямо съжаление преди няколко минути разбрах, че холандският парламент прие резолюция, в която се казва, че Нидерландия не трябва да гласува за присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство. Дълбоко съжалявам за това. Моята партия гласува против тази резолюция, искаме Румъния и България незабавно да се присъединят към Шенгенското пространство, вие изпълнихте необходимите критерии. Страхувам се, че министър-председателят на Нидерландия прави много малко, за да убеди холандския парламент или да поеме отговорност и да каже, че в интерес на Европа ще се съгласи в Съвета (с присъединяването на Румъния и България към Шенген) Трябва да разберете, че не всички в Холандия са против. Моята партия иска България и Румъния незабавно да се присъединят към Шенген, но повечето партии в правителството не искат това„, каза София ин’Т Велд.

Холандските парламентаристи призовават правителството да не гласува за присъединяването на Румъния и България към Шенген, като искат да се анализира функционирането на върховенството на закона, намаляването на нивото на корупцията и организираната престъпност в двете страни.

Документът, приет от холандския парламент, гласи, че проблемите, свързани с корупцията и организираната престъпност в страна от Шенген „могат да причинят големи проблеми за функционирането на граничния контрол на съответната държава и следователно биха могли да представляват риск за сигурността на Холандия и на целия Шенген„.

В отговор румънският премиер Николае Чука каза, че ветото на холандския парламент върху присъединяването на Румъния към Шенген не е тревожно, като подчерта, че Румъния е направила всичко необходимо, за да изпълни техническите изисквания за присъединяване.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *