Доц. Георги Попов: Не напускайте София за празниците! Чака ни нов, по-страшен пик!

България отблизо

Няма значение, че страните от ЕС разхлабват режима. Че пускат ресторанти и заведения. Тук няма да бъде така заяви доц. Георги Попов, е началник на Катедра „Инфекциозни болести“ във ВМА

Мерките в България са ефективни на фона на това, което виждаме като заболеваемост и смъртност от коронавирус. Аз смятам, че не е време тези мерки да бъдат предсрочно снемани.

Спазването на социална дистанция и поставянето на предпазни маски, както и спиране на събиранията на много хора на едно място, включително и в парковете, са най-правилните мерки и това води до спиране на заболеваемостта и най-вече до намален брой на настанените в болници.

По тази причина болниците спокойно приемат най-тежките случаи.

Има  вероятност извънредното положение в България да бъде удължено и след 13 май, макар че лично моето усещане е, че във вирусната инфекция ще настъпи една умора, ще се пречупи. Може би това ще настъпи до средата или до края на май, но няма как една вирусна инфекция, поне при тези, които сме наблюдавали до момента, да не стигне до своята умора и естествен край.

Но друг факт е много по-обезпокоителен, че тази епидемия ще има дълга опашка. Няма как да не се появяват нови и нови случаи, и това нещо ще продължи може би до юни и юли.

По-лошото е, че прогнозите на много авторитетни учени сочат, че ще има и друг голям пик на коронавируса през есента и зимата. Това ще са случаи на хора, които не са заболели през този сезон.   Датата на извънредното положение може да бъде удължена В това не мога да се ангажирам, но мога да кажа, че мерките са правилни.

В навечерието на Гергьовден се очаква много хора да опитат да напуснат София.  Първо, категорично не съветвам хората да се отправят към изходите на София и да пътуват в провинцията, където биха могли да разнесат заразата.

Призовавам хората да спазват стриктно предпазните мерки,за да можем всички да си отдъхнем след 13 май и да поемем по един по различен път на отпускане на мерките. Но това безцелно пътуване до селата, планински или морски курорти, в никакъв случай не го поощрявам.

По-добре е да си стоим вкъщи. И КПП-тата също да останат!

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *