Доц. Кунчев ни обработва за ваксинирането, но не казва кой ще носи отговорност за ваксините!

България отблизо

По данните до момента първи са Пфайзер, чиято ваксина се съхранява на -70 градуса, после са Модерна, която се съхранява на -20. Това заяви главния държавен инспектор доц. Ангел Кунчев в телевизионно интервю. 

Ние няма как от сега да предположим коя ваксина ще дойде и в какви количества, нито кога ще бъдат готови другите ваксини и дали ще бъдат одобрени. Фазите са направени, за да се знае кои групи са приоритетни.“, обясни той.

По думите му, ако дойде по-голямо количество, паралелно ще се обхващат за ваксинация хората от различните групи, а не да се изчаква. Всичко зависи от количествата. В различни колективи и сега имаме различни информации кой иска да се ваксинира. В Сливен всички искат да се ваксинират. Първият ваксиниран българин, ще е когато одобрят ваксината.

Тези предварителни прогнози, че на 27 ще получим ваксината, не са правилни. Предстои да закупим фризери за всяка една РЗИ в страната. Не мога да кажа точната цена, но между 20-30 хил. лева струва един такъв фризер. Разполагаме с 2 големи, но толкова големи, че могат да обхванат цялото количество. Ваксината може да стои 5 дни в обикновен хладилник, но не е възможно да се разкарват из страната.

Що се отнася до колективния имунитет, доц. Кунчев посочи, че ако искаме да се освободим от този проблем и да пътуваме спокойно, трябва да постигнем тези проценти. „Ако се правим на умни ще защитим този, който е имунизиран, но не и обществото като цяло“, уточни той.

Въпросът, обаче остава и той е „Как обикновеният човек, който нищо не разбира от медицина, ще избере сам подходяща ваксина, ако допуснем, че реши да се ваксинира“? 

Нали държавата купува и внася ваксините, държавата разполага със специалисти, те би трябвало поне да препоръчат подходящи ваксини. А сега въпреки че правителството купува и внася ваксините, са дърпа, когато стане въпрос да се носи отговорност за действието на дадена ваксина.

Относно времето за одобрение на ваксините, той заяви, че ако караме по нормалния път и тя дойде след 5-6-7 години, вероятно няма да има нужда от нея. Бързата писта се прави, е за да я имаме, когато ни е нужна. Никой не прескача фазите 1 2 и 3 . Съкратиха се сроковете за документи, но никой не прави компромис. Минимум 30 000 души по света от различен етнос на различна възраст са преминали в изпитанията. Към момента ние нямаме нито кратка характеристика на продукта. Знаем, че някои са за по-възрастни хора. Но докато не го видя като документ, никога няма да ви кажа мнение по въпроса.

Има много мнения, че ако човек се разболее след ваксината, тя е виновна. Вие се имунизирате в инкубационния период, и ако след това се разболеете, ще обвините за всичко ваксината. Някой фирми направиха толкова бързо ваксината, защото преди това правиха технологията за тежкия респираторен синдром и за ебола, Това беше при Пфайзер и при Модерна, уточни той.

Разбира се, че ще се ваксинирам. Всеки има право на лично решение. Много хора казват, че е страшно, опасно, но много по-страшно е сблъскването с вируса. Дори да не ни предпази, а да го караме като една лека настинка, а няма да са тези тежки последици като смъртност, е напълно достатъчно.

Предаването между хората и норките е много опасно. Ако го позволим, ще има промени във вируса. Рискът е да се появи щам, в който не само, че ваксината ще е неефективна, а и след прекарване на вируса няма да има ефект. Имаше случай, в които вирусът се предаде на норките, а след това от норките на хората. В България има 3 ферми за норки, но много големи. Затова с РЗИ ги проверихме“, обясни доц. Кунчев.

България не е най-тъмната на континента. Тъмно са оцветени само Габрово и Кюстендил, но и при тях се наблюдава спад. Далеч сме от тези големи стойности, който са в другите страни. За пръв път се наблюдава един спад тази седмица. Ако спрем да пазаруваме в едни магазини за играчки, ще продължи този спад, изтъкна доц. Кунчев.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *