Доц. Мангъров: Всички мерки да отпаднат, защото икономиката се срива!

България отблизо

Всички мерки заради COVID-19 и продължаването на извънредната епидемична обстановка, по един или друг претекст, трябва да отпаднат и държавата да се върне към нормалния ритъм на живот.

 

Това заяви епидемиологът доц. Атанас Мангъров, цитиран от пресцентъра на АБВ.

По думите му в противен случай ни чака тежък сезон за туристическия бранш, по-тежък от миналия.  поред него, страната ни не е успяла да извлече ползи от начина на управление на пандемията чрез не толкова строги мерки.
„Едно от нещата, с които се гордее нашето правителство, е това, че ние сме се справили толкова добре, защото мерките в нашата страна не са били толкова строги и толкова стриктно прилагани, както в другите страни. Ние сме направили нещо като български вариант на шведския модел. Това действителност е така, но за съжаление ние не успяхме да се възползваме от плодовете на този начин на управление на епидемията“, заяви Мангъров.

По думите му, в момента в Народното събрание влязоха хора, които са привърженици на налагане на по-стриктни и по-строги мерки от тези, които бяха до момента.

„Аз продължавам да мисля и да твърдя, че най-доброто, което може да се направи за нашата страна, е тези мерки да отпаднат. Доказа се от нашия опит, от опита на много страни от Европейския съюз, че тези мерки са безсмислени. В страните, в които те бяха налагани най-стриктно и най-строго, резултатите не бяха никак добри. В най-лошия случай те бяха напълно съпоставими с нашите. Всички сме наясно, че нашите мерки не бяха от най-строгите“, посочи Мангъров.

Медикът коментира, че продължаването на действието на ограничителните мерки ще доведе до сериозни щети за икономиката ни.

„Мисля, че всички тези ограничения, които са по границите, особено за хората, за гражданите от Европейския съюз, а и за други страни с, които имаме близки взаимоотношения, би трябвало да отпаднат. Вижда се, че продължават училищата да се държат затворени и те най-вероятно ще останат по този начин до края на настоящата учебна година. Близо година и половина нашите деца не ходят на училище, нашите студенти завършват – на практика без да получават никакви практически умения. Това са неща, които ще се отразят много лошо и резултати от всичко това ще бъдат усетени още в недалечно бъдеще“.

Председателят на ПП АБВ Румен Петков посочи, че в следствие на ограниченията приходната част на бюджета вече е срината

„Отсега се говори за трета ваксина есента. От сега Урсула фон дер Лайен обяснява за ваксини 2022 – 2023 г. Това всичко го плащаме ние. В големите комплекси – Златни пясъци, Слънчев бряг, Дружба, ще бъдат отворени не повече от 20 %. Това означава масови фалити през есента в туризма. Трябва да е ясно, че приходната част на бюджета вече е срината с всички тези безумия, които си причиняваме“, посочи Петков.

По повод коментираната дата за предсрочни парламентарни избори – 11 юли, Румен Петков припомни, че кампанийният месец съвпада с Европейското първенство по футбол, чийто финал е именно на 11 юли.

„Вероятно всички, които бутаха нещата към тази дата, си дават сметка, че от 11 юни до 11 юли е Европейското първенство по футбол. На самия 11 юли е неговият финал. БНТ има договор за излъчване на цялото Европейско първенство. Аз някак си не си представям огромния интерес върху представянето на платформи и дебати, по който и да е канал, пред мачовете то Европейското първенство. Цялото това препиране за днес и сега извънредни избори ще доведе до там, че през юни месец нищо няма да е политика, всичко ще е футбол“, категоричен е Петков.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *