Доц. Стойчо Стойчев: ВМРО се дистанцират от ГЕРБ! Причината е смайваща!

България отблизо

В условия на извънредно положение последното, което ни трябва, е парламентът да потъне в безсмислени дебати. Това заяви пред Bulgaria ON AIR политологът доц. Стойчо Стойчев по повод провала на вчерашното извънредно заседание, заради липса на кворум.

Той обясни, че такъв тип кризи обикновено консолидират подкрепата за управляващите партии, тъй като се търси едно голямо национално усилие.

Тази криза е вредна за нови политически формации, а парламентарно представените партии ще затвърдят позициите си, категоричен бе Стойчев.

По негови думи, в момента публичното пространство е препълнено с информация и брифинги, които дават изчерпателни сведения за мерките срещу коронавируса. По тази причина той изрази мнение, че парламентарен дебат по този казус не би донесъл нищо. Въпросът оттук насетне, според него, бил дали да се губи време в подобни препирни, или да се действа по-конструктивно.

Стойчев заяви, че ВМРО навлиза в режим на предизборна кампания и ще търси дистанциране от ГЕРБ. Това в България е работеща стратегия, сега ще се говори, че те предлагат хубави решения, а ГЕРБ не ги приемат, заяви политологът.

Той подчерта, че избирателната ни система предполага коалиционно управление, но в момента, макар кабинетът да е коалиционен, било ясно кой носи политическата отговорност.

Припомняме, вчера Корнелия Нинова заяви на брифинг в Народното събрание, че властта и приближените се хранят от кризата. Левите критикуват правителството че няма план за действие още в началото на кризата, а по средата на кризата работят на принципа проба – грешка. Това, според тях, е поредната стъпка на едноличната власт, вървяща към диктатура. БСП свикаха извънредно заседание на парламента, което обаче депутатите от ГЕРБ бойкотираха и не се регистрираха. Левите обаче внесоха отново подписка за нова заседание, на което да бъде изслушан премиерът Борисов, пише в свой материал информационната агенция news.bg.

В коментар на ИСТИНАТА ще попитаме този политолог защо тогава да съществува парламент като няма да се водят дебати?! Ами много по-лесно е да живеем в една диктатурка, където се знае „кой носи отговорността“. Но този някой, който уж носи отговорността, никога не си я поема и не си я признава. Напротив, винаги е виновен някой друг, но не и премиера.

Дебати винаги ще има. Както видяхме, има ги и в медицинското съсловие. Но, има и изпълнителни органи, които не трябва да стоят със скръстени ръце, а да си вземат поука от дебатите и да действат. Например, доц. Мангъров отдавна предлага по-масово национално представително тестване, за да имаме пълната картина и да можем да вземаме по-адекватни мерки. Щабът отричаше това, а само след две седмици вече самите щабаджии заговориха за масово тестване.

Ето това е ползата от дебатите. И то несъмнена полза, а Стойчо Стойчев отрича дебатите и ги нарича безсмислени.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *