Държавният дълг нарасна с 3,2 милиарда лева за година

България отблизо

Дългът на подсектор “Централно управление” към края на месец март възлиза на 41,178 млрд. лв., като нараства с 3,279 млрд. лв. спрямо същия месец на миналата година, показват данни на Министерство на финансите. Вътрешните задължения са в размер на 10,654 млрд. лв., а външните са 30,524 млрд. лв.

Съотношението на дълг на подсектор “Централно управление” към брутния вътрешен продукт (БВП) на страната нараства минимално до ниво от 20,6%. Това показва, че дългът нараства приблизително с темповете на увеличение на номиналния размер на БВП. Делът на вътрешния дълг спрямо БВП е 5,3%, а на външния дълг – 15,3%. В структурата на общия размер на държавния дълг вътрешните и външните задължения имат съответно дял от 25,9% и 74,1%.

В структурата на дълга по инструменти основна част продължават да имат облигациите, емитирани на международните капиталови пазари, с дял от 60,1%, следвани от държавните ценни книжа, емитирани на вътрешния пазар – 25,3%, и заемите – 14,6%.

По отношение на лихвите се запазва тенденцията за превес на задълженията с фиксиран лихвен процент, които имат дял от 99% от общия размер на дълга.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *