Еврокомисията клекна: Разрешава на страните-членки да купуват руски природен газ!

Свят

Европейският съюз взе решение страните-членки да закупуват руски газ, без да се нарушават санкциите срещу Русия, съобщи Bloomberg, като се позова на свои източници.

 

В нови насоки за плащанията за газ Европейската комисия разреши на компаниите-вносители да открият сметка в долари и евро в Газпромбанк, чрез която се осъществяват плащанията. Наред с това компаниите трябва да направят ясно изявление, че считат задълженията си за изпълнени, след като платят в евро или долари, а руската страна не трябва да изисква допълнителни действия от тях по отношение на плащането.

Европейските компании се опитват от седмици да разберат как могат да отговорят на исканията на Москва и да поддържат доставките на синьо гориво, без да нарушават санкциите срещу руската централна банка, припомня Bloomberg. Руският президент Владимир Путин обяви на 31 март, че ако плащанията не се извършват в рубли, износът на газ ще бъде спрян.

Първоначално ЕС прецени, че механизмът за плащане, поискан от Путин, дава на Москва пълен контрол над процеса, както и че нарушава договорите и – най-важното – нарушава санкциите на блока, посочва Bloomberg. В петък комисията е казала на държавите-членки на закрито заседание, че актуализираните насоки позволяват на компаниите да открият сметка в евро или долари в „Газпромбанк“.

Еврокомисията обаче все още не е уточнила дали наличието на сметка в рубли е в съответствие с разпоредбите на ЕС за санкциите срещу Русия.  Актуализираните насоки, представени на държавите-членки, не успяват да отговорят на този специфичен въпрос, коментират източници на Bloomberg.

Много фирми имат крайни срокове за плащане, изтичащи по-късно този месец – и ако не платят, доставките на газ могат да бъдат прекъснати. За Полша и България те вече бяха прекъснати, след като двете страни не изпълниха исканията на Русия за разплащане в рубли.

На срещата в петък представителите на страните са били разделени, според един от източниците на Bloomberg.

Докато Германия, Унгария, Италия и Франция твърдо са одобрили плана на комисията, Полша е заявила, че той не е предоставил правна яснота и е призовала въпросът да бъде обсъден от посланиците на ЕС. Други са били объркани от липсата на конкретни указания за откриване на сметки в рубли. Германия е заявила на срещата, че се е консултирала със своите компании по предложението и е получила положителна обратна връзка.

Новите насоки на ЕС ще изяснят, че санкциите не забраняват откриването на множество сметки в „Газпромбанк“, посочва още Bloomberg.

Германската енергийна компания Ер Ве Е (RWE) вече е открила сметка в Русия, за да плаща газа в евро, съобщи неин говорител, цитиран от Ройтерс.

По такъв начин компанията действа в съответствие с европейските и германските изисквания, уточни говорителят, цитиран от БТА.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *