Еврокомисията обясни защо ЕС не изпраща помощ на Сирия след земетресението – нямало молба от Дамаск

Свят

ЕС не изпраща помощ на Сирия за справяне с последствията от земетресението, тъй като не бил получил молба за помощ от Дамаск. Това казал говорителят на Европейската комисия Балаш Уйвари на брифинг в Брюксел в понеделник, съобщават медии.

„Не сме активирали механизма за гражданска защита за Сирия, защото не сме получили такова искане от Дамаск, каза говорителят на ЕК. – Обикновено искане за задействане на механизма за гражданска защита на ЕС идва от местните власти, отговарящи за ликвидиране на последствията от извънредни ситуации, или от властите на страната. Разбира се, ако получим сигнал от сирийските власти, че искат помощ от ЕС, ще разгледаме това искане незабавно“.

В същото време механизмът за гражданска защита в подкрепа на Турция беше активиран от Европейския съюз в понеделник сутринта, спасителни екипи от 10 държави от ЕС вече са изпратени в тази страна и още три предложения се координират с турското правителство, каза Уйвари .

Мощно земетресение с магнитуд 7,7 бе регистрирано в нощта срещу понеделник в провинция Кахраманмараш в югоизточна Турция. Според турски сеизмолози това земетресение може да стане едно от най-разрушителните в региона в последно време. През деня в понеделник в Турция беше регистрирано ново земетресение с магнитуд 7,7.

Тези земетресения се отразиха много зле и в Сирия, където броят на загиналите и ранените е много голям. Но помощ за тях от ЕС няма.

Източник: Епицентър

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *