Евронатовци в трескава суматоха

Свят

Пропадащите лидери на ЕС се борят за личното си оцеляване.

В ЕС вдигат залозите и се надяват „морето да се подкваси“ и Москва да се предаде без бой.

Тази седмица в София Асамблеята на НАТО прие резолюция да се разреши на Украйна да използва предоставени от страни от алианса оръжия за удари по цели на руска територия. Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) и без това вече ги използват, а и разрешения някои получиха, например от официален Лондон.

Нагорещява се още повече западната пропагандната машина, няколко са обективните причини затова. Постоянните напоследък удари на ВСУ по невоенни обекти в руските Белгородска и Курска области със западни артилерийски средства и дронове предизвикаха нахлуване на руски войски от север в Харковска област.

Създалата се тежка ситуация за украинската отбрана налага активиране на антируската пропаганда. В посока на отправяне на заплахи за рязко увеличаване на западния натиск срещу Москва. За спирането на руското северно настъпление Киев използва по-голямата част от последните си резерви и изтегли натам боеспособни части от други важни направления.

Същевременно мобилизационните мероприятия вървят слабо, на фронта се изпращат практически неподготвени и немотивирани бойци. С ужасяващото увеличаване на погребенията в тила нараства съпротивата срещу войната сред населението. Назрява драматична криза на доверието за марионетната власт в Киев, авторитетът на президента Зеленски е сринат.

Наближи денят на европейските избори. В душите и мозъците на еврокирчовците градусът три пъти дневно скача от горещо към ледено и обратно. Групово и поотделно си внушават параноидни мисли и емоции, навсякъде търсят и често „намират“ предатели, шпиони и врагове. Отначало манипулативна измислица, повтаряното твърдение „Русия ще ни нападне!“ ги разболя.
Русия е нападател, Украйна е жертва и не се допуска неутрална позиция! Откачиха, изправени пред действителността. Защото преди 10 г. изтриха от паметта си думите на помощник-държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия Виктория Нюланд „Fuck the EU“.

Неутрална позиция не само има, ами тя е много по-широко разпространена от тяхната истерично еднозначна, тоталитарна по същество логика. Не са само гъсто населените страни в Азия начело с Индия и Китай. Към неутралитет по повод тази война се придържат и в Америките, и в Африка. Там добре помнят „благодеянията“ на колониална Европа, по-късно и на САЩ.
Други, не неолиберални нагласи друсат европейците. За „нацистски скандал“ пише германският Bild. Млади германци в хода на две празненства се снимали как пеят „Auslander raus, Deutschland den Deutschen… „, т. е. „Чужденците, вън, Германия за германците!“. Канцлерът и други от властта ги били упрекнали. Скоро точно тези думи започнали да се скандират на много места в страната.

Френският Boulevard Voltaire от 29 май: „ „Алтернатива за Германия“ (AfD) на европейските избори получи 17% гласове, „Съюзът на Сара Вагенкнехт“ (BSW) събра 7%. В допитванията са популярни френската RN – 33%, Fratelli d’Italia – 27%, Vlaams Belang (Белгия), FPO (Австрия) и PVV (Нидерландия) – 22%. Нетърпим за глобалистите изблик на национална идентичност.“
Пропадащите евролидери се борят за личното си оцеляване. Предстоят почти сигурни големи загуби на поредица предстоящи избори в страните от НАТО. Маниакална цел на повечето от сегашните управници в ЕС е държавите им да причинят чувствителни вреди на Русия. За да се страхуват хората вече основателно от отмъщението на Москва и така да се обединят срещу нея.

Както е било поне три пъти през последните три века. Последно по време на ВСВ, когато около 70 на сто от европейците в една или друга форма и степен са били на страната на Германия. Тогава Хитлер ги повежда под лозунгите за защита на цивилизацията, свободата и демокрацията. Взети назаем от САЩ, приложили ги за пръв път през ПСВ.

Стратегията на САЩ за нанасяне на Стратегическо поражение, т. е. за унищожение на Русия, няма много общо с Украйна. САЩ и Великобритания реално планират нанасяне на ядрени удари на СССР още през 1945 г., когато формално все още са съюзници с него!

Никога тази задача не е снемана от техните замисли като първостепенна. Към никакъв мир никога не са се стремили, още по-малко към свобода и демокрация. Само към световно господство. Отскоро към подлежащите на унищожение врагове е добавен Китай, записано е дори в документи, предприемат се реални мерки в тази посока.

Китайският infoBRICS от 30 май: „Руският народ се обедини, за да даде отпор на тази пълзяща агресия. НАТО не може да спечели даже обикновена война против евразийския гигант, използва киевския режим като прокси. Политическият Запад бавно, но сигурно се побърква, от неговото ръководство не може да се очаква да бъде разумно. НАТО, откъснат от реалностите и не отговарящ за военните си престъпления по цял свят, май счита, че и това ще остане безнаказано.“
The Guardian: „Страхът ще погуби Европа. Страхувайки се от поражение в Украйна, от отмъщение на Русия, от мигранти, Газа и Тръмп, лидерите на Стария Свят предприемат грешни решения.“

Плашейки Русия, Запада тръпне от страх пред обстоятелството, че всъщност заплашва и Китай. Още една причина за трескава суматоха. И план Б нямат. Май в Европа започва процес на осъзнаване, че чичо Сам въобще няма да страда за европейците след като с всички сили ги удари Русия. Не си представят да признаят, че са загубили в Украйна, затова вдигат залозите и се надяват след някой месец „морето да се подкваси“, прозорецът на Овертон да се отвори, чудо девето да се случи и Москва без бой да се предаде.

На конференция в Швейцария се надяват, където 160 страни да възвеличат Зеленски, да осъдят непоканения Путин и го накарат да капитулира. Всуе! Дори лидерите на 60 страни май няма да дойдат, самият Байдън отказа. Според съвместно изявление на Китай и Бразилия конференцията трябва да бъде призната от Русия и Украйна и да разгледа всички варианти за мирно уреждане.

Сега се умува как ситуацията да се представи като победа на американската и европейската дипломация, които успели да обединят целия свят срещу Русия. Неприемливо за САЩ. Самото започване на преговори с Русия за приключване на войната вече ще е поражение. Защото са обявили, че водят война за хегемонията си и ще се приеме, че не са повече от страна по договор. Значи ще се дрънка с оръжие! Но който дава оръжия за удари срещу друг е не само участник, но и подстрекател. Въпрос на време е да му го заявят.

IL Fatto Quotidiano: „Ако Зеленски има право да нанася удари по руска територия, както предлага Столтенберг, то Путин ще има право да нанася удари по украинския тил на полска територия.“

Става дума за високоточно оръжие с далечен радиус на действие срещу обекти в Русия, което не може да се употреби от ВСУ. Може само от американски наземни и авиационно-космически системи, ползването на които те оставят само за себе си. Бъдат ли използвани, рискът от ядрен отговор е огромен. Например, ако пак бъде атакувана някоя система за ранно предупреждение „Воронеж“.

Responsible Statecraft: „ В САЩ идва избирателния сезон и политиците трябва да изключат всяка видимост за поражение, унижение и загуба на престиж. Ядрената заплаха само ще се засилва.“

Руският външен министър Сергей Лавров: „Русия ще разглежда доставката на самолети F-16 на Украйна като преднамерен сигнал на НАТО в ядрената сфера. Дават ни да разберем, че САЩ и НАТО са готови буквално на всичко.“

Москва отлично знае, че англо-американците се впечатляват само от езика на силата, подкрепен с показване на налични оръжия. А Русия има важни преимущества и при неядрените въоръжения.

В НАТО нито могат да продължават с ескалацията на напрежението в Украйна, нито могат да се спрат. Самозаблуждават се от една страна, че Русия е слаба и ще се уплаши, а от друга, че Путин е твърде отговорен и накрая ще отстъпи, за да не се стигне до всеобщо унищожение.

Автор д-р Илия Илиев

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *