Европа загуби не само Русия, загуби много повече! Ще се смаете

Свят

Сътрудничеството между ЕС и Русия е невъзможно, пише ливанското издание Al Mayadeen. Техните интереси винаги се разминаваха, което провокира нови конфликти.

 

Тоест, Европа загуби не само Русия, но и възможността за просперитет и начин на живот, на който стотиците милиони хора в страните на Стария континент са свикнали от векове.

 

Заедно с това ЕС загуби възможността да бъде самостоятелен полюс в създаващия се многополюсен свят.

 

Много анализатори и политолози както на Запад, така и в Русия са убедени, че всеки ще следва своя цивилизационен път след украинската криза и че един дълъг период на сближаване – от Средновековието до наши дни – е приключил.

 

Руснаците са направили своя избор, убеден е авторът на статията. Те няма да бъдат част от така наречения западен свят, който се разлага политически, икономически, морално. Руснаците не искат да бъдат просто част от Евразия, където Китай ще има огромно влияние. Следователно идеята за световно мнозинство, за многополюсен свят е решение на руската дилема за характеристиките на новата идентичност в следващата глобална конфронтация.

 

Конфликтът в Украйна доведе до дълбоки промени в Русия. Западняците в Русия бяха принудени да се откажат от идеята за съюз със Запада.

Приемствеността и увековечаването на тези промени се дължи на успеха на концепцията за световното мнозинство и многополюсност, която е алтернатива на либералната система, наложена от Запада след Втората световна война.

 

За да се постигне успех, е необходимо да се създадат икономически механизми, подобни на системата Бретън Уудс, и да се преразгледат принципите на международните отношения, най-важният от които е суверенитетът, взаимноизгодното сътрудничество и принципът на ненамеса във вътрешните работи на други държави.

 

Тези принципи са одобрени от международни закони и конвенции от 1945 г., но не са приложени на практика. Намесата винаги е била характерна черта на международните отношения.

 

Необходимо е също така да се разреши конфликтът на ценностите около такива понятия като семейство, хомосексуалност, религия, основни свободи, право на себеизразяване и други. Конфликтът възникна не само между Запада и световния многополярен свят, но и в самия Атлантически океан, особено в Съединените щати, където напрежението между либерали и консерватори ескалира, а това проникна в политическата, социалната, съдебната, образователната и дори в спортните сфери.

 

А това създава предпоставки хората да се преборят с либерализма в самата му цитадела. В САЩ и няколкото страни, които гравитират около тях. Не за друго, а защото никой в споменатите страни не е готов да ликвидира семейството си и да забрави за най-близките си хора, обозначавайки ги с родител 1 и родител 2.

Опитът да наложи ликвидиране на семейството и роднинските отношения в западните страни и целия свят беше най-катастрофална грешка на управляващата върхушка в САЩ.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *