Експлозии край американска военна база и консулство след ракетни удари на Иран ВИДЕО

Свят

Американската военновъздушна база в Харир близо до иракския град Ербил е била обстрелвана, съобщават световните издания, позовавайки се на местните издания. Очевидци споделят и кадри от мястото на инцидента в интернет.

 

Също така, според информациите в медиите, американското консулство в Ербил също е било атакувано. Очевидци съобщават за няколко експлозии в района.

Според информацията, работата на летището, разположено в близост до консулството, е спряна.

Малко по-късно Елитният ирански Корпус на гвардейците на Ислямската революция (КГИР) обяви, че е поразил цели в Ирак и Сирия, информира Ройтерс.

В съобщението, цитирано от ирански държавни медии, се казва, че с балистични ракети са били унищожени „шпионски центрове“ и обекти на „антиирански терористични групировки“ в Иракски Кюрдистан. Сред поразените цели е бил „шпионският щаб“ на Израел в кюрдския автономен регион в Северен Ирак.

Израелската разузнавателна агенция Мосад е спомената поименно в изявлението, посочва Ройтерс.

Експлозии са били чути в район на около 40 километра североизточно от Ербил – главния град на Иракски Кюрдистан, заявиха източници от местните сили за сигурност.

Двама американски представители казаха за Ройтерс, че при ракетните удари не са били нанесени щети на обекти на САЩ.

Същевременно, Съединените щати осъдиха атаките, извършени снощи от Иран в Иракски Кюрдистан, съобщава Ройтерс.

„Ние възразяваме срещу безразсъдните ирански ракетни удари, които подкопават стабилността на Ирак“, каза говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър. В изявление той изрази подкрепа за иракското федерално правителство и за властите в кюрдския автономен регион в северната част от страната.

Най-малко четирима цивилни са били убити, а шестима – ранени, при обстрела на Ербил, съобщи Съветът за сигурност на кюрдския автономен регион. В изявлението атаката е определена като престъпление.

Кюрдският бизнесмен Пешрав Дизайе каза, че няколко негови роднини са били убити, когато поне една ракета е поразила дома им.

Мултимилионерът, който е близък до управляващия в Иракски Кюрдистан клан Барзани, е собственикът на компании, изпълнили големи строителни проекти в региона, отбелязва Ройтерс.

Според цитираните служители на силите за сигурност една ракета е паднала върху къщата на високопоставен представител на разузнаването на Иракски Кюрдистан, а друга – върху кюрдски разузнавателен център.

Агенция Ройтерс прави уговорката, че не може да потвърди по независим път нито едно от тези съобщения.

За момента представители на израелското правителство не са били окрити за коментар.

Въздушният трафик на летището на Ербил е спрян.

Иран е нанасял удари в Иракски Кюрдистан, заявявайки, че автономният регион в съседната държава е използван от ирански сепаратистки групировки, както и заклетия враг на страната Израел.

Ирак се опита да отговори на опасенията на Иран във връзка с сепаратистките групировки в планинския граничен район, преселвайки част от техните членове в съответствие с двустранното споразумение в областта на сигурността, сключено миналата година, отбелязва Ройтерс.

КГИР съобщи още, че е нанесъл удари в Сирия по цели на „Ислямска държава“.

Джихадистката групировка пое отговорността за бомбения атентат в началото на тази година в югоизточния ирански град Керман, при който бяха убити близо 100 и ранени стотици хора, припомня Ройтерс.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *