Елена Йончева: Гешев заяви пред еврокомисията, че ще разкрие информацията за разследване аферите на Борисов!

България отблизо
Главният прокурор Иван Гешев каза, че ще ни предостави повече информация за разследванията от голям обществен интерес, свързани с бившия премиер Бойко Борисов, включително и за снимките със златните кюлчета. В разговора той потвърди, че разследването за „Барселонагейт“ продължава.

Това съобщи евродепутатът от групата на социалистите и демократите Елена Йончева в предаването „Лице в лице“ на bTV.

 

Тя очаква да получи информацията за разследванията в много скоро време. Главният прокурор Иван Гешев се е ангажирал да съдейства с допълнителни данни по време на срещата си с европейските депутати от Мониторинговата група за демокрация. Седем представители на различни политически групи в Европейския парламент, сред които и Елена Йончева, бяха на мисия в България тази седмица. Общите им заключения са, че в страната има прекалено голяма безнаказаност за корупция, която заедно с липсата на свобода на медиите, са изключително сериозни проблеми.

 

Още през юли т.г. стана ясно, че разследването за „Барселонагейт“ не е прекратено. Това съобщи в писмо до Елена Йончена главният прокурор на Прокуратурата за борба с корупцията и организираната престъпност  на Испания Алехандро Лузон Кановас. То е прехвърлено към българската прокуратура поради дублиране на юрисдикцията с българските власти. Съгласно европейската съдебна практика, когато едни и същи факти и обстоятелства, и едни и същи лица се разследват от две прокуратури на две държави членки, следва разследването да се поеме от една от тях. В писмото изрично се уточняваше, че „Тъй като българското разследване (дело 5906/2019 разпределено на ВКП) е по-напреднало от испанското, българската прокуратура по обективни причини, се намира в по-добра позиция от испанската прокуратура да продължи разследването.“

 

На въпрос на bTV дали у нея има огромна обида и гняв заради аудиозаписа на Бойко Борисов, в който заплашва да я изгори, и заради това е положила огромно усилие мониторинговата група на Европейския парламент да се занимава с България и да дойде в София, Елена Йончева заяви  – „всички ние сме жертва на тази система и в наш общ интерес е да направим всичко този авторитарен модел на управление да не се върне“.

Не става дума само за корупция, а за грабеж, коментира още Елена Йончева. Тя посочи, че корупцията е вследствие на лошото управление, а то води до бедност. Евродепутатът припомни, че по Плана за възстановяване и устойчивост България очаква милиарди евро европейско финансиране. Те могат да насърчат инвестициите, да бъдат вложени в производства с висока добавена стойност, в здравеопазване и в образование, да направят живота на българите по-добър, но могат и да потънат, и никой да не разбере за тях. Това убива усещането за справедливост у българските граждани, убива надеждата, каза тя.

 

Проблемът със свободата на журналистите е свързан и с непрозрачното раздаване на европейски средства за медиите, поясни Елена Йончева в отговор на въпрос. За десет години по този начин ГЕРБ превърна част от тях в PR агенции на управлението, посочи тя. Според нея това може да се промени като се въведат правила, по които европейското финансиране да се разпределя.

 

Наблюдението на Мониторинговата група не е еднократен акт. Оттук нататък тя ще продължи срещите – на място или в Брюксел, както и натиска върху управляващите в България, които и да са те, категорична беше Елена Йончева.

 

Тя определи политическата ситуация в страната като обнадеждаваща. Според нея най-важният принос на победата на „Има такъв народ“ на изборите на 11 юли е отстраняването на ГЕРБ от власт. Колкото повече гласност даваме какво са направили бившите управляващи в последните десет години, толкова по-малка е вероятността някоя партия да влезе в сговор с тях, коментира Елена Йончева. Тя сподели, че европейските депутати са били впечатлени от разговорите си с президента Румен Радев заради неговата честност и откровеност, както и от министрите на вътрешните работи Бойко Рашков, на правосъдието Янаки Стоилов, на културата Велислав Минеков и от вицепремиера по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

 

Отношението на БСП към Румен Радев е лакмус как ръководството на партията се отнася към реформите в България след управлението на ГЕРБ, смята Елена Йончева.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *