Елена Йончева: Европарламентът ще вика премиера, докато не стане ясно кой и как управлява България!

Свят
В мониторинговата група за демокрация на Европейския парламент (ЕП) участват депутати с голям опит и българските власти не трябва да ги подценяват. Групата не приема повърхностни отговори от България.
По тази причина очаквам министър-председателят Бойко Борисов да бъде повикан за изслушване и за трети, и за четвърти път, докато на всеки европейски депутат, включително и от Европейската народна партия, не му стане ясно кой и по какъв начин управлява България.

Тя е единственият представител на България в мониторинговата група за демокрация на ЕП, която от август 2020 г. проучва ситуацията в България. Елена Йончева припомни, че българският министър-председателя вече два пъти е канен, за да бъде изслушан. „Прав си, Слави, няма такава държава – досега не е имало министър-председател, който да откаже да се яви. Бойко Борисов два пъти се скри“, каза тя.

Въпреки очакванията на Брюксел, че в българското общество ще има достатъчно силен натиск върху премиера заради поведението му, това не се случи. ЕС разчита и на гражданското общество, на опозиционните партии в България, на медиите, каза Елена Йончева. Когато няма решителен обществен натиск, се появяват автократични държави, в каквато се превръща България, заяви тя.

Мониторинговата група ще изпрати мисия, която трябва да проучи ситуацията на място, което е без прецедент за България. „Това означава, че в Брюксел не вярват на българското управление“, поясни Елена Йончева. Последиците за страната може да са свързани с европейските средства, които трябва да получи.

29 млрд. евро се очакват само като част от плана за възстановяване. Това е огромен шанс, както за българската икономика, така и за цялото ни общество, припомни тя. Средствата, насочени към държавата, ще бъдат обвързани с върховенството на закона, със свободата на медиите, със степента на корупцията. „Целта е така да променим нашето общество, да има такова управление, че българските граждани да не бъдат наказани заради правителството“, каза Йончева.

В същото време в България няма дебат как тези средства да бъдат разпределени. „Ние не знаем как ще модернизираме нашата икономика, как ще изградим производство с висока добавена стойност. Какво е сега България – място с най-евтината работна ръка“, посочи тя. Елена Йончева даде за пример развитието на Ирландия, която за 15 години членство в ЕС стана най-богатата държава, а България върви в обратната посока.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *