Елена Йончева с тежки думи към ЕС. Осъзнавате ли какво правим и на кого?

България отблизо
Днес вече говорим за немислими неща – ядрена война, трета световна война. Ако обсъждаме немислимото, ако позволяваме да присъства в дискусиите, това означава, че може да стане реалност. Немислимото се превръща във възможно. Какво Европа ще направи в тази ситуация? Дали наистина разбираме защо и как Европа стигна дотук? Какво направи и какво не направи – в последните години, за да предотврати днешната катастрофа? Без откровен анализ – няма да намерим правилното решение.

Това заяви Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, по време на междупарламентарна конференция в Прага, посветена на общата външна политика и политиката за сигурност и отбрана на ЕС в присъствието на депутати от държавите членки и представители на Европейския парламент.

 

Опасността не е от замразен конфликт в Украйна, а от обща катастрофа. Европа може да се превърне в бойно поле. И спусъкът за това може да бъде натиснат неочаквано. Спомнете си за убийството в Сараево през 1914 г. и последствията, каза още тя.

 

Според Елена Йончева Европа трябва да помогне на Украйна, хуманитарната помощ е наш дълг. Трябва да им помогнем и икономически. В същото време не трябва да губим нашия критичен поглед към събитията в Украйна. Картината е достатъчно сложна и всяко опростяване ни води към още по-голяма трагедия. Днес даже оставяме без реакция забраната, наложена от Киев на Толстой и Достоевски. И това не е в полза на Украйна. Защото не става дума само за забрана на писатели, това е симптом за нещо по-опасно, коментира тя.

 

Има ли въобще ЕС стратегия за спиране на войната в Украйна, господин Борел, обърна се Елена Йончева към върховния представител на ЕС във външната политика и политиката за сигурност Жозеп Борел. Използвахме всички политически и икономически средства, с огромен риск за нашите икономики. Изпращането на оръжие на Украйна не доведе до прекратяване на войната, а до по-голяма ескалация.

 

Жозеп Борел посочи, че от февруари насам загрижеността за отбраната и сигурността е поставена на най-важно място в дневния ред. Той съобщи, че европейските държави започват да изчерпват запасите си от въоръжение и призова попълването им да става координирано. Ако държавите членки продължат да разширяват способностите си по същия начин, резултатът ще е голяма загуба на пари. Борел съжали, че Европа е пропуснала възможността още миналата година да организира операция по обучение на въоръжените сили на Украйна, каквато са предлагали част от държавите в ЕС. Сега щяхме да сме в по-добра ситуация, каза той.
Според Елена Йончева Европа трябва да намери и да приложи правилните инструменти, както и да убеди всички страни в тази ужасна война да седнат на масата на преговорите. Киев, Вашингтон и Москва трябва да говорят по между си. Дипломацията е най-силното оръжие, ако наистина искаме да спасим човешките животи, каза тя.

 

Нито една война в Европа не може да бъде приемлива. Войната е безмилостна машина. Като бивш военен журналист съм отразила много войни – Косово, Ирак, Чечня, Афганистан, Сирия и знам, че винаги обикновените хора, населението страда най-много. Големите в политиката един ден отново сядат на масата, но разрушените човешки съдби не могат да бъдат поправени, заяви Елена Йончева по време на конференцията.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *