Елена Поптодорова: Кирил Петков ще е твърд в САЩ, няма да защитава Русия, като Борисов

България отблизо
2019 г. Бойко Борисов проведе разговори с Доналд Тръмп и тогава медии съобщиха, че бившият премиер е убедил тогавашния американски президент България да работи с руски газ и да не се нарушават договорките. Ако имаме 90% зависимост и сме отишли във Вашингтон да я пазим, каква диверсификация договаряме? Годината е 2019 г., Крим се е случил. Всички определят Русия като заплаха. Борисов определя визитата си като успех. Очакванията от срещите на Петков във Вашингтон са по-големи.

Това заяви пред bTV дипломатът Елена Поптодорова.

 

„Много се надявам, че в срещите на Петков да участват и експерти от Пентагона и от сферата на енергетиката. Във всички случаи ще има разговори по същество“, допълни още Поптодорова.

Тя коментира двудневната визита на премиера Кирил Петков в САЩ. По време на вчерашните срещи Петков е обсъдил усилията на страната ни в борбата с корупцията и случването на съдебната реформа.

„Корупцията е всеобхватна и пониква навсякъде. Няма значение дали говорим за обществени поръчки на местно ниво или за големите поръчки в енергийната сфера“, посочи Поптодрова.

Дипломатът коментира и твърденията, че една енергийна зависимост (от Русия) се замества с друга такава (от САЩ). Според Поптодорова това е несъстоятелно.

„Някой досега да се е оплакал от тежка американска зависимост на енергийните доставки?“.

Поптодорова заяви, че е важно политическото решение от страна на държавите от г-7 да се спрат доставките на руски петрол. Според нея това намерение вече е на масата и въпросът е не дали ще се случи, а кога и как.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *