„Ел Паис“: Украинците масово не искат да служат в армията

Свят

Наборен патрул – най-непопулярната работа в Украйна

В Украйна се наблюдава „масово отхвърляне“ на армията на фона на войната с Русия, която продължава повече от две години, пише испанското издание El País в свой репортаж от страната.

„Имаме широкомащабно социално отхвърляне на въоръжените сили. Наистина искам да знам кога започна това масово напускане на армията“, разказва пред вестника майор Александър Бондаренко, представител на военното командване на Сумска област.

Журналисти на изданието придружават служители на регионалния териториален център за набиране на персонал (TCП), които раздават призовки на цивилни мъже. Патрулът на TCП непрекъснато се натъква на „недоверчиви погледи“ от граждани, отбелязват журналистите.

Според офицер от групата, патрулираща по улиците, броят на хората, които искат да се запишат в армията, е започнал да намалява към края на 2023 г. след неуспешното контранастъпление на украинските въоръжени сили (ВСУ) на юг. Според последните проучвания само около 30% от украинците са готови да се присъединят към въоръжените сили, пише El País.

Официалният представител на TCП в Суми Юлия Витковская коментира, че е най-ефективно да се връчват призовки на мъжете на контролно-пропускателните пунктове по пътищата. По време на посещенията от врата на врата хората се предупреждават взаимно за пристигането на служители на TCП чрез приложението Телеграм, в резултат на което вратите се отварят само в 2 от 10 къщи, отбеляза Витковская.

Патрулът издава средно по около 15 призовки на ден, а при затваряне на пътища и контролно-пропускателни пунктове са около 50, потвърждава офицерът на групата.

На 18 май в Украйна влизат в сила новите, по-затегнати, правила за мобилизация. Те премахват категорията „ограничена годност“. Сега ще има само две категории: „годни“ или „неподходящи“ за военна служба. Онези, които преди са били ограничено годни, трябва да преминат нов медицински преглед в рамките на девет месеца, за да получат нова категория.

Също така възрастта, на която човек може да бъде мобилизиран, е намалена от 27 на 25 години. По време на военно положение няма да могат да се мобилизират мъже от 18 до 25 години, които не са отбили военна служба. От 18 май всички мъже на възраст от 18 до 60 години са длъжни да потвърдят личните си данни във военните окръжия.

Нововъведенията означават „край на спокойния живот“, каза Дмитрий Лазуткин, представител на украинското министерство на отбраната. Според него в този момент „цялата държава и цялото общество трябва да се мобилизира“.

Източник Труд

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *