Енергийният министър: Българите да кажат скъп или евтин газ искат! Време ли е за референдум?

България отблизо
По интерконектора от Гърция ще потече газ на 1 октомври. Това заяви енергийният министър Росен Христов след срещата на президента Румен Радев със собственика и ръководството на строителната фирма, изграждаща междусистемната газова връзка с Гърция – „Авакс“ и възложителя на строежа – фирмата ICGB.

„Има някаква увереност, че проектът ще бъде завършен и пуснат в експлоатация навреме. Строителят пое всички ангажименти, че влизането в експлоатация няма да бъде забавено, тоест влизаме по график – на 1 октомври по тръбата трябва да текат търговски количества газ“, подчерта той.

 

Енергийният министър обаче се притеснил от това, че по време на срещата не бил представен детайлен график за изпълнение на абсолютно всички дейности, който самият той изискал. Такъв ще бъде представен в сряда по време на среща на мястото на обекта. „След това оперативно ще следим всичко по този график“, увери Росен Христов.

 

„Ако строителят работи наистина с интензивни темпове – този срок – до началото на  септември за завършване на строителните дейности, както твърди компанията „Авакс“, най-вероятно този срок може да е нормален“, посочи от своя страна и министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков.

 

„В момента интензивно се работи между ДНСК и надзора и се окомплектова документацията, за да изчистим въпроса с етапите, за да може да го въведем в експлоатация. Към днешна дата част от проблемните точки са започнали да се изчистват“, допълни той.

 

Шишков отправи молба към българските граждани: „Строителят има нужда от мотивация, няма нужда от демотивация. Има определени дребни неща, които той трябва да завърши. Нека да го мотивираме да ги завърши, а не да го демотивираме“.

 

По думите му не било толкова важно дали в момента има, или няма газ. Това в случая не било проблемът.

 

Във връзка с цената на газа енергийният министър заяви, че се търсели най-евтините доставчици: „Приключи търгът за септември. Цената е доста добра. Говорим за доставките през октомври, ноември и декември“.

 

„Ние нямаме проблем с количествата газ, имаме проблем с цената най-вече“, посочи Росен Христов, уточнявайки, че цените са конфиденциални.

 

На въпрос за евентуални преговори с „Газпром“ той отговори лаконично: „Дали ще купуваме газ от тях зависи от това дали всички нужди на страната ще бъдат покрити от други доставчици. Всички да си помислят какво е по-добре да имаме – скъп или евтин газ“.

 

„Скъп газ можем да осигурим в неограничени количества или индустрията и потребителите искат по-ниска цена. Колкото по-ниска цена искаме, толкова по-отворени трябва да сме към условия“, добави Росен Христов.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *