ЕС готви забрана за хвърлянето на купена от хипермаркетите храна. Пени се, не пени, ще я ядем

България отблизо

Страните членки на ЕС ще трябва да намалят количествата на изхвърляната храна през това десетилетие, предвиждат проектопланове на ЕС, които целят справяне с 10-те процента храни в Европа, които се озовават на боклука, пише Ройтерс.

131 кг храна на европейски жител се изхвърля всяка година, съобщава ЕС. Това струва на потребителите пари, води до прекомерни въглеродни емисии и пилее енергията, горивото и водата, използвани в производството на храните, уточнява Investor.bg.

 

Проект за европейска директива, който трябва да бъде предложен от Европейската комисия на 5 юли и видян от Ройтерс, ще постави обвързваща цел всяка страна членка на ЕС да намали общото количество изхвърляна храна в магазините, ресторантите и домакинствата си с 30% на човек от населението до края на 2030 г. спрямо нивата през 2020 г.

Страните ще трябва да намалят изхвърляните храни и при процеса на обработка и производство с 10% до 2030 г. спрямо нивата през 2020 г., става ясно от проекта, който може да се промени преди да бъде публикуван.

Комисията е отказала коментар.

Страните членки на ЕС ще трябва да договорят окончателната директива с Европейския парламент. Те също така ще трябва да изработят мерки за стимулиране на компании и потребители да постигнат целите.

Това може да включва правила за ограничаване на промоциите в магазините, които насърчават прекомерното купуване на храна, която в крайна сметка се изхвърля, стимули за фермери и магазини да даряват излишна продукция на обществени кухни и придобивки за предлагане на „грозни“ или дефектни плодове и зеленчуци на пазара.

Домакинствата са отговорни за малко над половината от изхвърляните храни в Европа.

Отделно Брюксел работи по по-ясна система за етикетиране на сроковете за „най-добро преди“ и „използвай до“, за да се предотврати възможността потребителите да изхвърлят храна, която все още е годна за ядене.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *