ЕС дава най-малко пари на България и Унгария за справяне с кризата

България отблизо
511 милиона евро. Толкова ще получи като заем България по инструмента SURE на Европейския съюз. Той трябва да подпомогне работещите при частична трудова заетост. България и Унгария получават най-малко пари по този инструмент, като страната ни се нарежда на предпоследно място.

511 милиона евро в подкрепа на българската икономика ще бъдат отпуснати, за да може страната ни да се справи с неблагоприятните последствия от коронакризата.

По инструмента ще бъдат отпуснати средства от малко над 90 милиарда евро, а от него ще могат да се възползват 18 държави-членки. Подкрепата се предоставя под формата на изгодни заеми. Те са предвидени за справяне с внезапните увеличения на публичните разходи за запазване на заетостта.

Инструментът работи от края на септември. Към 17 ноември помощ от 14 милиарда евро вече е била изпратена до Италия, Испания, Гърция, Хърватия, Литва, Кипър, Словения, Малта и Латвия. Най-големи помощи получават Италия (над 27 милиарда евро), Испания (над 21 милиарда евро) и Полша (над 11 милиарда евро).

 

Днес Европейската комисия взе решение да отпусне същата сума като безвъзмездна подкрепа за микро, малките и средни предприятия. Става дума за поправка в оперативна програма “Иновации и конкуренция”. Мобилизирани ще бъдат 511 милиона евро.

Еврокомисарят за кохезията и реформите Елиза Ферейра уточни, че мерките имат краткосрочни цели за облекчение от кризата, като страната ни ще продължи да се облагодетелства от допълнителна европейска подкрепа за икономическото си възстановяване.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *