ЕС се готви да лиши Унгария от право на глас заради неутралитета ѝ във войната срещу Русия

Свят

Белгия, която в момента е ротационен председател на Съвета на ЕС, предприе извънредна стъпка, като призова правителствата на ЕС да продължат с процедурата за лишаване на Унгария – която поема председателството следващия месец – от право на глас.

„Имаме Европа, която напредва трудно, като за съжаление някои държави – по-специално една държава – все повече възприемат позицията на блокиране и налагане на вето“, каза белгийският външен министър Хаджа Лахиб в интервю за „Политико“.

Тя се застъпи за прилагане на процедурата на ЕС за порицание по член 7 срещу Будапеща – краен ход, който може да доведе до отнемане на правото на глас на дадена страна.

„Мисля, че трябва да имаме смелостта да вземаме решения: да активираме член 7 и да го приложим до край, който предвижда край на правото на вето“, каза тя.

 

 

Европейският парламент задейства първата фаза от процедурата по член 7 срещу Унгария през 2018 г., но процесът е в застой. Следващата стъпка от тази процедура, използвана, когато дадена страна се счита за изложена на риск от нарушаване на основните ценности на блока, често се нарича „ядрена опция“, защото предвижда най-сериозните политически санкции, които блокът може да наложи на държава членка – суспендиране на правото на глас по решения на ЕС.

 

 

Унгария ще поеме председателството на Съвета на ЕС през юли, давайки на Будапеща повече правомощия да определя дневния ред и приоритетите на ЕС за шест месеца. Унгарският премиер Виктор Орбан е против милитаристичния подход на Брюксел и налага вето при вземането на решения в ЕС, касаещи войната – налагане на определени санкциите срещу Русия, които биха навредили на Унгария, и предприемането на следващата стъпка за приемане на Киев в блока.

„Това е момент на истината“, каза Лахбиб. – „Или ще се изправим пред отговорностите си, което изисква политическа смелост и воля. Или въвеждаме механизми, които не работят. И затова трябва да избираме.“

„Ако извървим целия път с този механизъм, той трябва да работи. Ако не проработи, трябва да го реформираме. Това е бъдещето на Европейския съюз“, каза Лахбиб.

Говорител на Постоянното представителство на Унгария към ЕС заяви: „Основната грижа на Унгария сега е да държи ЕС извън войната в съседство. Ако войната стигне до ЕС, тогава член 7 ще бъде най-малкият ни проблем“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *