Ето защо Русия удря енергийната инфраструктура на Украйна

Свят

След успешната поредица от удари срещу енергийната инфраструктура на Украйна на 22 март руските войски не спряха.

Най-мощните удари за седмицата

Според съобщения в украинските СМИ на 22 и 24 март руските въоръжени сили са използвали 208 ракети и дронове, за да атакуват украинска инфраструктура. Най-тежка е ситуацията в района на Харков. Там бяха необходими три дни за възстановяване на електрозахранването, но дори след това само 80 процента от потребителите имат електричество, в региона и до момента има почасов график за прекъсване на електричеството.

Аналогична е ситуацията от два дни в района на Одеса и от 36 часа в района на Хмелницки.
А в петък вечерта, според съобщения в СМИ, бяха извършени най-масивните удари от 22 март насам, бяха ударени две халета на Днепърската водноелектрическа станция, разположена на двата бряга на реката.

На този фон Полша дори дигна свой самолет във въздуха, защото една от ракетите навлезе за кратко във въздушното й пространство.

Съобщи се за взривове едновременно в няколко региона, главно в централната и западната част на Украйна. По предварителни данни руските войски са ударили:

ТЕЦ Бурщин в Ивано-Франковска област;
Ладижинская ТЕЦ в област Виница;
ТЕЦ Кривой Рог в Зеленодолск, Днепропетровска област;
Среднепровска водноелектрическа централа в Каменское, Днепропетровска област;
Каневская водноелектрическа централа в Черкаска област.

Общо, според министър-председателя на Украйна Денис Шмигал, ударени са десет региона, засегнати са обекти на енергийната система във Виницка, Ивано-Франковска, Лвовска, Черкаска, Чернивска и Днепропетровска области.

„Загубихме до половината мощности“

«Не спах цяла нощ, също като вас. Не задавайте излишни въпроси», коментира ударите кметът на Днепропетровск Борис Филатов.

По-рано ДТЕК, най-голямото частно предприятие в украинския енергиен отрасъл, съобщи, че възстановяването на Бурщинската и Ладижинската топлоелектрически централи може да отнеме повече от две години.

«Загубихме 50% от мощностите си. Всички блокове в ТЕЦ «Бурщин» и всички в ТЕЦ «Ладижинская» бяха повредени. Енергийните блокове са в различна степен на разрушение: от пълно до над 50%. В някои случаи е необходимо да изградим някои съоръжения почти от нулата“, каза изпълнителният директор на компанията Дмитрий Сахарук.

В същото време списъкът на поразените цели не се ограничава до електроцентрали.

Според украински телеграм канали, повторни удари — след 22 март — са регистрирани в газопомпена станция в град Стрий в Лвовска област, където се намира най-голямото подземно хранилище за газ в страната.

Руските войски използваха различни видове оръжия за поразяване на целите: крилати ракети Х-101 и Х-555, хиперзвукови ракети Х-47М2 «Кинжал», балистични ракети «Искандер-М», крилати ракети Х-59, крилати ракети «Калибър», както и дронове камикадзе » Геран-2″.

Целенасочените атаки срещу енергийната инфраструктура затрудняват Украйна да транспортира подкрепления и боеприпаси с железопътен транспорт. Това намалява и производствените възможности на военно-промишления комплекс.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *