Ето защо руската армия подложи на обстрел пет области в Западна Украйна!

Свят

Руски бомбардировачи са изстреляли крилати ракети по Украйна за първи път от въздушното пространство на Беларус. Това съобщава Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната тази сутрин, след като в малките часове на деня различни украински територии съобщиха за ракетно нападение.

Атаките са се случили около 4-5 часа – тактика, която руската армия използва от време на време. Пет области бяха подложени на атака – Лвовска, Черниговска, Житомирска, Днепропетровска и Хмелницка област.

По данни на министерството през нощта на 25 юни на територията на Украйна е извършена масирана ракетна и бомбена атака, в която са участвали шест самолета Ту-22М3, които са изстреляли 12 крилати ракети Х-22.

Бомбардировачите са излетели от летище „Шайковка“ в Калужката област на Руската федерация, навлезли са във въздушното пространство на Беларус през територията на Калужска и Смоленска област. След изстрелването на ракетите те се връщат на летище Шайковка на територията на Руската федерация. Ударите са били нанесени в Киевска, Черниговска и Сумска област“, се казва в доклад на разузнаването.

Това е нов начин за поразяване на украинска територия – преди руските бомбардировачи най-често изстрелваха крилати ракети от територията на Черно море, а понякога и над Каспийско море. Основната им база е в град Енгелс в Саратовска област.

Следователно руската армия преследва евентуално две цели. Да изпробва и установи нови начини за поразяване на украински военни обекти. И втората цел вероятно е да покаже на Варшава какво очаква евентуалните полски войски, които се осмелят да прекрачат границата на Украйна и да навлязат там с така наречената „мироопазваща мисия“.

Лвовска област – В четири часа сутринта ракети са поразили военен обект в Яворов. Две ракети са били свалени, но четири са поразили целите, пише ръководителят на областната администрация Максим Козицки. В този район се намира известният полигон Яворов, по който през март бяха нанесени удари с крилати ракети.

Черниговска област – Около пет часа сутринта регионът е бил подложен на масиран ракетен обстрел, поразено е село Десна, пише регионалният ръководител Вячеслав Чауш. Там се намира център за обучение на украинските военни. Изстреляни са двадесет ракети. „По наша информация повечето от ракетите са били изстреляни от територията на Република Беларус“, пише служителят.

Житомирска област – 24 ракети са били изстреляни по военни обекти в областта, съобщи кметът на Житомир Серхий Сухомлин. Градът не е пострадал. Той също така отбеляза, че ракетите са излетели от територията на Беларус. Един войник е загинал, а един е бил ранен, съобщи ръководителят на областната администрация Виталий Бунечко.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *