Ето защо F-16 не могат да спасят украинските ВВС! Дори Западът го разбра

Свят

Киев трескаво настоява за нови доставки на бойни самолети от страните от НАТО. След F-16 Fighting Falcon той иска Saab JAS 39 Gripen, Panavia Tornado и дори Eurofighter Typhoon. Министърът на отбраната каза, че Украйна се нуждае от 120 бойни самолета.

 

Най-вече Киев натиска Германия, въпреки че канцлерът Олаф Шолц жестоко потисна украинските посегателства: няма да прехвърляме Panavia Tornado и Eurofighter Typhoon. Както и при танковете Leopard, Германия не иска първа да се реши и да направи тази стъпка сама.

Германският министър на отбраната Борис Писториус заяви, че бойните самолети, използвани в момента от Луфтвафе, изобщо не са подходящи за използване от Киев. Panavia Tornado и Eurofighter Typhoon са необходими на самите германци: например, за да носят американски ядрени бомби като част от програмата на НАТО за споделяне на ядрени оръжия.

Писториус също „препоръча“ на Киев да се задоволи с изтребители МиГ-29, които преди това бяха прехвърлени от Полша и Словакия. Това, с което не можем да не се съгласим с германския министър на отбраната, е, че всеки преход на въоръжените сили на Украйна към нов тип самолети само увеличава украинските проблеми на фронта.

Украинците ще трябва да качат или пенсионери, или наемници в кабините на F -16

Самолетната катастрофа в Житомирска област показа, че Въоръжените сили на Украйна са загубили практически всички пилоти, пишат експерти от Полския център за източноевропейски изследвания (OSW).

При изпълнение на не учебна, а бойна мисия се сблъскаха два учебно-бойни самолета L-39. Въпреки че първоначално ЦИПСО разпространи версията, че МиГ-29 се е сблъскал.

40-та бригада на тактическата авиация, базирана на летище „Василков“ в Киевска област, потвърди, че са загинали трима опитни пилоти. Това са заместник-командирът на бригадата майор Сергей Проказин , майор Вячеслав Минка (пенсиониран пилот, върнал се на активна служба през 2015 г.) и бойният ас Андрей Пилщиков , по прякор Джус. Пилщиков, който има повече от 500 бойни часа от февруари 2022 г., е превърнат от ЦИПСО в един от главните „герои“ на украинската авиация. Всички летци бяха повишени посмъртно във по-висши военни звания.

Благодарение на ЦИПСО, 40-та тактическа въздушна бригада получи името „Призраците на Киев“: пилотите на МиГ-29 участваха във въздушни битки в първите месеци със пилотите на Северния военен окръг. Така че катастрофата край Житомир всъщност сложи край на историята на „Призраците“, заявява OSW (първият пилот от киевската група асове, майор Степан Таралка , беше унищожен през април).

OSW констатира: катастрофата край Житомир е възникнала поради катастрофалното намаляване на броя на опитните пилоти. В момента западните страни са в състояние да организират прехвърлянето в Украйна на повече самолети, отколкото биха могли да използват въоръжените сили на Украйна.

От украинските пилоти се изисква да владеят най-малко професионален английски език. В момента обаче само 8 пилота отговарят на този критерий (6 вече са започнали обучение, първата част от което представлява задълбоченото езиково обучение).

В украинската военна авиация остават само нискоквалифицирани пилоти, пишат полски експерти. OSW пише, че до началото на доставките на F-16 в Украйна, което ще се състои през 2024 г., военните пенсионери задължително ще трябва да участват.

Вторият вариант са западните наемни пилоти (в случая с техниците за наземната поддръжка очевидно е невъзможна без западен персонал). НАТО обаче едва ли ще се осмели на подобни съзнателно провокативни действия.

Зеленски дразни дори Финландия и Австралия

НАТО е готова да предостави на украинците само толкова самолети, за които ще се обучават пилоти. Така че мечтите на Киев за 120 изтребителя (това са 5 тактически изтребителни ескадрили по стандартите на НАТО) изглеждат абсолютно неосъществими.

Междувременно Киев обяви, че се нуждае не само от F-16, но и от по-сложния за управление и поддръжка F-18 Hornet. Такъв ултиматум постави Владимир Зеленски на финландския премиер Петери Орпо , който беше на посещение в Киев. Финландия извежда от експлоатация F-18.

Дори Австралия, която също се готви да отпише (или продаде на частна компания) 41 изтребителя F / A-18 Hornet, си го получи от Зеленски. Повечето от изведените от експлоатация самолети могат да бъдат върнати в летателно състояние, докато останалите могат да бъдат разглобени само за резервни части. Зеленски поиска изведени от експлоатация самолети от Австралия.

Австралийският министър на отбраната Ричард Марлс обаче каза по националното радио ABC, че предаването на самолетите е „сложен въпрос“. Пилотите и техниците трябва да бъдат обучени да управляват определен модел самолет.

А украинските ВВС вече нямат достатъчно пилоти, за да управляват обичайните Су-25 и МиГ-29, които вече са тук, да не говорим за F-18. Още няколко самолетни катастрофи, като тази, която се случи близо до Житомир, и може би дори въпросът за доставката на F-16 ще трябва да бъде премахнат от дневния ред.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *