Ето какво масово отказват германците! И от какво се страхуват!

Свят

От началото на конфликта в Украйна все повече германски войници отказват да служат в армията и искат да напуснат. За тежката ситуация в редиците на Бундесвера съобщи изданието Der Spiegel, цитирано от чужди агенции.

 

В материала се обръща внимание на данните на Министерството на отбраната на Германия, от които следва, че през 2022 г. „значително се е увеличил броят на лицата, отказващи да служат по съображения на съвестта“. А истинската причина вероятно е страх от руската армия в Украйна.

Ако през 2021 г. такива военнослужещи са били 209, то през първите осем месеца на тази година броят на отказите е достигнал 810.

Бундесверът отказа да обясни какво се случва, но германският политик Севим Дагделен смята, че причината е в стратегията на Берлин спрямо Украйна. Според него посочените цифри „отразяват опасенията на германците относно хода на Бундестага и военната ескалация“.

На 25 октомври германският президент Франк-Валтер Щайнмайер обяви, че Германия ще предостави на Украйна две установки MARS, 4 гаубици и ще продължи да доставя системи за противовъздушна отбрана.

Превод: БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *